- hirdetés -

Lecserélte régi logóját az orosházi Nagy Gyula Területi Múzeum, melyet május 4-én mutattak be a nagyérdeműnek. A régi fa helyét, egy igazi orosházi jellegzetesség, a kulcsos kalács vette át.

Az előző, az intézmény arculatát képviselő szimbólumot csupán pár évvel ezelőtt találta ki a múzeum igazgatója, Rózsa Zoltán, aki maga rajzolta meg a fát ábrázoló figurát.

– A fa központi figura volt, melynek lombkoronája a jövőt, a törzse a jelent, míg a gyökere a múltat szimbolizálta. A három rész szerves egységet alkot, de emellett a családi kör is megjelent rajta. Ez is jól tükrözte, amit a múzeumunk képvisel, mégis túl általánosnak ítéltük meg – indokolta meg a váltás okait Rózsa Zoltán.

Az eseményen jelen volt Dávid Zoltán polgármester is, aki a jelenlévők köszöntése után méltatta a múzeum felfrissülő arculatát.

A polgármester szerint az új jelkép híven tükrözi a múzeum munkásságát (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A választás egy jellegzetes orosházi motívumra, a lakodalmas kulcsos kalácsra. A figyelmet Kiss Attila történész hívta fel rá, míg a végleges logó kivitelezése Bíró Gyöngyvér régész munkáját dicséri.
– Az új logóban egy kör formát láthatunk, amelyben a lakodalmas kulcsos kalács látható. Ez térben és időben is fontos elemeket ábrázol. A lakodalom mindenki életében fontos, hiszen a férfi és a nő révén családok egyesülnek. Ezért a kulcsos kalács az egész társadalom összefonódását jelképezi. De az ember és a környezet szerves kapcsolatát is. Ez a mi munkánk, hogy erre világítsunk rá – mondta az igazgató.

A meghívott vendégeknek Ando György a békéscsabai Munkácsy Múzeum néprajzkutatója mutatta be az új motívumot, mely mint oly sok minden Orosházán Zombáról származik.

Rendezvénysorozat a múzeumban

A bemutató végén Rózsa Zoltán szólalt fel ismét, egy rendezvénysorozattal készülnek az orosháziaknak. Az igazgató elmondta, hogy a Nagy Gyula Területi Múzeum mintegy kétszázezer leltározott darabbal rendelkezik, köztük akad olyan is, amely egész Európában is egyedülálló. Sorozatukban ezeket a tárgyakat mutatják majd be.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.