- hirdetés -

A Rendőrség Napja alkalmából példamutató szolgálatellátásáért orosházi rendőröket is elismertek április 23-án. Madarász Géza megelőzési munkáját díjazták, míg Hortobágyi Zoltán 70. születésnapja alkalmából vehetett át emléktárgyat.

Az orosházi születésű rendőr alezredes több mint tíz éve foglalkozik gyerekekkel a rendőrség különböző prevenciós programjaiban. Madarász Géza, az Orosházi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadójának elmondása szerint egészen gyerekkora óta erre a pályára készült.

– Hatéves voltam, amikor megfogalmazódott bennem, hogy nyomozó szeretnék lenni. A San Francisco utcáin című sorozat hatására döntöttem így, hiszen én is segíteni szerettem volna a bajba került embereken – emlékezett vissza a kezdetekre.

Ezért az érettségi után határőrtiszti főiskolára jelentkezett melyet külföldön kezdett el, ezután került az orosházi határőrség állományába, apró kerülőkkel vált rendőrré. Ezután a Budapesti Rendőr-főkapitányságon dolgozott öt évet, mielőtt 1994-ben visszatért volna Orosházára. Ekkor eleinte nyomozóként, majd a közlekedésrendészeti osztályvezető-helyettesként tevékenykedett.

A fiatalok között érzi jól magát az elismert rendőr (Fotó: Rosta Tibor)

– Büszke vagyok, hogy a megyében elsőként nekem sikerült bekerülnöm az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által működtetett iskolába. Egy nyolchetes pesti kurzus során amerikai kollégák tartottak nekünk hasznos előadásokat – meséli.

Elmondta, hogy 2008-ban egészségügyi okokból nyugdíjba vonult és a tanári diplomát hasznosítva a Székács iskolában hittant oktatott. Egészen 2012-ig, amikor ismét rendőri állományba került, de ekkor már a DADA-, illetve az Ellen-Szer nevű megelőzési programok oktatójaként. Jelenleg Orosháza és Tótkomlós iskoláinak 43 osztályában, több mint ezer gyerekkel foglalkozik.

–  Talán nincs is szebb annál a rendőrségen, hogy gyerekekkel foglalkozhatok. Régen a nyomozói feladatokat szerettem, de most is teljesen elégedett vagyok. Azzal a tudattal megyek órát tartani, hogy segíthetek a fiataloknak abban, hogy ne legyenek áldozatok vagy bűnelkövetők – emelte ki, majd hozzátette, ugyan statisztikával nem mérhető a munkája, de a szülők és tanulók visszajelzéseiből tudja, van értelme.

– Jó érzés, amikor a hatásomra nem gyújtottak rá a fiatalok, de az is jól esett, amikor visszahallottam, hogy egy alsós diákot piszkáltak a társai, de az én előadásom után bocsánatot kértek tőle és csokival fogadták őt – mesélte büszkén.

Ezt a példamutató munkát ismerték el április 23-án, Budapesten a Rendőrség Napja alkalmából. Az alezredes átvehette az év Iskolai Bűnmegelőzési Tanácsadói Tiszti Rendőre-díjat, mely nagyon meglepte, de jó érzéssel vette át. Zárásul kijelentette, úgy érzi karrierje csúcspontját elérte.

A Rendőrség Napján 70. születésnapja alkalmából emléktárgyat vehetett Hortobágyi Zoltán nyugállományú rendőrezredese, a Határőr Nyugdíjasok Orosházi Egyesületének elnöke is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.