- hirdetés -

Gulyás Olga szülész-nőgyógyász portréjával gyarapodott április 20-án a Táncsics Mihály Gimnázium örök dicsőségfala. A legújabb Primus Inter Pares-díjas egykori gimnazista arcképe férje, Kaáli-Nagy Géza professzor fotója mellé került.

Számos kolléga, barát, osztálytárs és tisztelő ünnepelt együtt és köszöntötte az Orosházával egész életében szoros kapcsolatot ápoló Gulyás Olgát a gimnázium aulájában. A város első demokratikusan megválasztott polgármesterének, a szintén lokálpatrióta Gulyás Mihálynak a lányát először a jelenlegi vezetés nevében Bojtor István alpolgármester méltatta.

Elmondta, családja révén sem véletlen az ünnepelt városhoz fűződő szoros, eltéphetetlen kapcsolata. Férjével, Kaáli-Nagy Géza professzorral közösen ösztöndíjprogramok támogatói, tehetséges diákok mecénásai, városi és iskolai rendezvények résztvevői.
– Emellett Gulyás Olga három sikeres gyermek joggal büszke édesanyja, szülész-nőgyógyász, aki a betegek, elesettek megsegítésére tette fel életét az amerikai Albert Einstein Orvosi Egyetem orvosaként. Ahogyan hivatásában, úgy a közösségben végzett munkájában is rendkívüli alázat és elkötelezettség jellemzi – fogalmazott Bojtor István hozzátéve, a betegek szolgálatáért, a szegények és sérültek ápolásáért számára a sok-sok hálás szó jelenti a köszönetet.

A hitvallása mindig a betegek szolgálata volt (Fotó: Rosta Tibor)

A laudációban elhangzott, rendkívüli teljesítmény áll az elismerés mögött kezdve a Táncsics gimnáziumban elért kitűnő bizonyítványtól a szegedi egyetemen megszerzett cum laude általános orvosi diplomán át a kórházakban és egyetemen végzett munkáig.
– Orvosi tevékenységét szemészként kezdte először Orosházán, majd Gyulán. Innen szólította el a szerelem, 1981-ben házasságot kötött Kaáli-Nagy Gézával és pályafutását az Egyesült Államokban folytatta – mondta róla barátja.

Három gyermekük született, akik szintén kitűnően tanultak, felsőfokú végzettséget szereztek és Európában dolgoznak. Gulyás Olga felnevelésük közben sem adta fel orvoslás iránti vágyát.
– Nehéz vizsgák egész sorát vállalta azért, hogy diplomáját honosítsák. Kevés magyar mondhatja el magáról, hogy négy év rezidensi munka után szülész-nőgyógyász szakképesítést szerezett, és a világ húsz legjobb egyetemének egyikén dolgozik – emelte ki.

Gulyás Olga fotója éppen férje, Kaáli Nagy Géza professzor portréja mellé került (Fotó: Rosta Tibor)

Az ünnepelt több mint ezer szülést vezetett, laparoszkópiás műtéteket végzett. 1998-ban bevezette és 2010-ig végezte az egyetem női klinikáján a kolonoszkópos méhnyakrákszűrést. Ennek eredményeként esetek százainál sikerült a pontos leletek alapján megmenteni a betegeket a csonkolástól.

Mindezek mellett támogatja egykori iskolája tehetségeit, szervező munkájával segíti az intézményt, valamint a Vinculum egyesületet céljaik megvalósításában. A kapott elismerésről meghatódva beszélt, különleges kitüntetésnek érzi.
– Eddig csak rendkívül elismert emberek kapták ezt a díjat, amiről ma is úgy érzem, sokunknak szól. Több száz, vagy akár ezer ebben a gimnáziumban végzett társamnak, akik szorgalmasan, tisztességgel, kötelességtudóan végeztétek tanulmányaikat, később munkátokat. Akik szerettétek, szeretitek is ezt az iskolát, és visszatértek ide. Akik emberségesek vagytok, átérzitek mások örömét, gondjait, készek vagytok segíteni. Próbáltok mosolyt varázsolni felnőttek és gyermekek arcára, fényt a tekintetekbe. Nektek, akik tudjátok, hogy mindennél többet ér, egy szívből jövő köszönet. Ezért úgy érzem, az én arcképem helyett egy csoportképet kellett volna a falra elhelyezni – foglalta össze érzéseit a díjazott, akinek fotója huszadikként díszíti a gimnázium dicsőségfalát.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.