- hirdetés -

Felelős beosztásban dolgozó, tősgyökeres orosházi hölgy kapta a stafétát Stübe Ferencné anyakönyvi felügyelőtől. Dr. Kárpáti Mária közjegyzőként szolgálja hosszú évek óta a város lakosságát.

Életét, karrierjét leginkább a tudatosság, a tervszerűség jellemzi. Pályájában az eddig bekövetkezett minden nagyobb változás ugyan azt az irányt szolgálta.

Orosházán látta meg a napvilágot. Itt járt általános iskolába és gimnáziumba is, majd a József Attila Tudomány Egyetem Állam és Jogtudományi Karán szerezte diplomáját. A gimnáziumi évek alatt formálódott meg benne a gondolat, hogy életpályaként a jogot választja. Harmadik, negyedik osztályban kicsit „rágyúrt” azokra a tantárgyakra, amelyek a felvételi szempontjából nagyobb súllyal estek a latba és nem is volt gond bekerülni az egyetemre. Családjában nem volt hagyományos a jogi pálya. Édesapja könyvelőként, később belső ellenőrként dolgozott a Dózsa Tsz-ben, édesanyja pedig szabálysértési előadóként a polgármesteri hivatalban. Kicsit az ő hatása is benne volt a pályaválasztásban.

Kezdetek és család

 – Az egyetemi évek alatt házasodtunk össze a férjemmel, aki Orosházán dolgozott, így szóba sem került, hogy esetleg valahol másutt telepedjünk le. Diploma után azonnal dolgozni kezdtem, mégpedig a Nagyszénási Október 6 Tsz-ben lettem jogi előadó. Innen mentem GYES-re, Enikő lányom születésekor,’86-ban. A kisebbik, Anikó, ’89-ben érkezett. Két gyerek mellett már nehézkesebb lett volna az átjárás, így nem mentem vissza Nagyszénásra. Édesanyám nyugdíjba vonulásakor adódott helyben egy lehetőség, a helyére vettek fel. Három évig magam is szabálysértési előadóként dolgoztam a polgármesteri hivatalban – mesél a kezdetekről dr. Kárpáti Mária.

Mindig szimpatikus és vonzó volt számára a közjegyzői munka. A polgármesteri hivatalban dolgozva is figyelte, kereste a lehetőséget az ilyen irányú továbblépésre. Erre az állásra régebben is pályázni kellett, de ekkor még esélytelennek tűnt számára. A szabálysértési előadói munkát otthagyva ügyvéd lett. Kilenc évig tartott ez a helyzet, miközben néhány alkalommal pályázott közjegyzői állásra – sikertelenül.

– Egyszer aztán mégis sínre került ez a dolog is. Ladányiné kolléganőm felvett maga mellé helyettesnek és utána tudtam sikeresen pályázni erre, az akkor létesített állásra.  Az igazságügyért felelős minisztertől 2005 február elsejével kaptam a kinevezést, április 12-én nyitottam meg az irodát. Később, mikor szaporodott a munka és vettem fel közjegyző helyettest magam mellé, akkor költöztünk ebbe az irodába. Azóta folyamatosan közjegyző vagyok és ebben a munkában nagyon jól érzem magam – teszi hozzá.

A közjegyzői munkában jól érzem magam (Fotó: Rosta Tibor)

Főként hagyatéki ügyeket intéznek, különböző hitelesítéseket végeznek, közjegyzői okiratokat készítenek. 2010 június elseje óta a fizetési meghagyásos ügyeket is megkapták. Most már három millió forint alatti összeghatár alatt követelést nem is lehet egyenesen a bíróságra beadni. Munkájuk közben néha adódnak furcsa helyzetek is.

 – Előfordul, főként hagyatéki ügyek kapcsán, hogy az illető örökös „jobban tudja” a törvényt nálam. Hiába mondom el, hiába olvasom fel neki a törvény vonatkozó részét, csak hajtja a magáét. Ilyenkor kell a türelem és az empátia, hogy senkiben se maradjon tüske az ügy lezárása után. Eddigi pályám során egyszer kellett rendőrt hívni egy különösen ingerült ügyfél miatt, de ez az ügy is lezárult békésen, mindenki szépen megnyugodott – meséli a közjegyző asszony.

Dr. Kárpáti Mária, elmondása szerint elérte szakmájában azt a szintet, amellyel elégedett. Munkáját szereti, jól érzi benne magát. Ha mint közjegyzőt kérdezzük, boldog embernek mondhatja magát, különösen mióta kisebbik lánya is, mint közjegyző helyettes, mellette dolgozik az irodában és neki adhatja át az évek alatt összegyűlt sok-sok tapasztalatát.

A staféta folytatójául, volt osztálytársa testvérét, Bagdi Istvánt jelölte, aki több évi oroszországi munka után költözött haza családjával, s lett ismét orosházi lakos.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.