- hirdetés -

A Lehet Más a Politika (LMP) gazdasági és társadalmi programját ismertette Schmuck Erzsébet, a párt országgyűlési képviselője és Németh Sándor, a párt országgyűlési képviselőjelöltje március 20-án, a Petőfi Művelődési Központban. Mint kiderült, az LMP főbb céljai a bérek rendezése, az adózási- és nyugdíjrendszer megreformálása.

Takács Péter, az LMP Békés megyei elnöke köszöntőbeszédében kiemelte: az LMP sokszor a fiatalok pártjának tartják, de a nyugdíjasok helyzetét is nagyon fontosnak ítélik meg, különösen annak tekintetében, hogy Békés megyében egyre több a nyugdíjas. Pártjának országosan és helyi szinten is az a célja, hogy a jelenlegi demográfiai tendenciákat megfékezzék.

–Az LMP felkészült arra, hogy a kormányváltás megtörténjen, az ország minden egyes választókerületében sikerült jelöltek állítanunk. A jelöltek felkészültek arra, hogy az LMP választási programjában szereplő vállalásokat megvalósítsák – kezdte beszédében Schmuck Erzsébet, a párt országgyűlési képviselője.

Átfogó gazdasági reformot ígér a Lehet Más a Politika (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Mint kiderült, az LMP gyökeres változásokat tervez mind a gazdaság- és társadalompolitikában. Az LMP gazdaság- és társadalompolitikájának kialakításában kulcsszerepet vállaló Schmuck Erzsébet elmondta, a bérválság rendezésére több alkalommal is javaslatot nyújtottak be az országgyűlésbe, de a bérek felzárkóztatása csak a tavalyi évben kezdődött meg. Rámutatott az elvándorlás problémájára is, ami gyakorlatilag a magyar gazdaság fejlődését akadályozza.

A sajtótájékoztatón az országgyűlési képviselő vázolta az LMP választási programjába:
–Meggyőződésünk, hogy szükségszerű a többkulcsos adórendszer bevezetése, ami annyit jelent, hogy a magasabb jövedelműek nagyobb mértékben járulnának hozzá a közfeladatokhoz. A minimálbért adómentessé tennék, a minimálbér és azt átlagbér között 12 százalékos adókulcsot tervezünk, az átlagbér fölött lenne 24 százalékos az adókulcs – ismertette Schmuck Erzsébet, aki hozzátette, a járulékokat is csökkentének, amellyel nem a munkaadónak, hanem a munkavállalónak kedveznének. 

–Ez egy általános nemzetgazdasági szinten megvalósuló béremelést jelentene – nyomatékosította.

Az LMP célja továbbá az, hogy az egészségügybe és az oktatásba sokkal több pénzt fektetnének. Utóbbiról Schmuck Erzsébet elmondta, kiemelt figyelemmel támogatnák, ugyanis ahogy fogalmazott: –Csak akkor tudunk megfelelni a ma és a jövő kihívásainak, ha sokkal több pénzt fektetünk az oktatásba.

A kis- és középvállalkozások számára kedvezőbb adózási rendszert kell teremteni és központi támogatásban kell részesíteni őket – foglalta össze a gazdasági törekvéseket az LMP politikusa.

A nyugdíjak rendezésére kidolgozott javaslata van az LMP-nek, ennek a főbb elemei, hogy a nyugdíjhoz való jogot az alkotmányba rögzítenék, a jelenlegi minimálnyugdíjat és az alacsony nyugdíjakat megemelnék, továbbá a korkedvezményes nyugdíj visszavezetésének lehetőségét felülvizsgálnák és a közszférában megszüntetnék a kettős juttatás tilalmát.

Schmuck Erzsébet az Oroscafe kérdésére elmondta, a közfoglalkoztatás rendszerét megszüntetnék, de csak miután megteremtették a megfelelő piaci alapú munkahelyeket a gazdasági rendszer átalakításával. A közmunkásokat átképzésekkel segítenék, valamint javítanák a települések közötti mobilitást útfejlesztéssel.

Németh Sándor nem csak a fiatalok, de az idősek mellett is szót emelt (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Németh Sándor, az LMP országgyűlési képviselőjelöltje szerint szükséges az idős-ellátási program korszerűsítése. Az ifjú politikus szerint a fiatalok elvándorlásának megakadályozása az oktatásfejlesztésben leledzik. –Aki itt folytatja tanulmányait, az nagyobb valószínűséggel itt is fog elhelyezkedni – fogalmazott. A nyugdíjasok béremelését rendkívül fontosnak tartja, emellett szót emelt a támogatások méltányosabb elosztásáért is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.