- hirdetés -

Hófúvás veszélye miatt harmadfokú (piros) figyelmeztetést adott ki szombat délelőtt Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területére az Országos Meteorológiai Szolgálat. A szombattól észak-keleti irányból intenzív havazás várható, melynek következtében jelentősen romlanak a közlekedés időjárási feltételei.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb, szombat délelőtti előrejelzése a nap folyamán jelentős mértékű, általában 15-25 milliméter mennyiségű csapadék érkezik Magyarország felé észak és északkelet irányából. A Dunántúl déli felén akár 40 milliméter csapadék is hullhat.

Szombat délutántól egyre nagyobb területen havazásba vált a csapadék, melynek következtében vasárnap reggelig a legtöbb helyen összefüggő hótakaró alakulhat ki. Ennek vastagsága a délnyugat-északkelet tengely mentén, a Nagykanizsa-Miskolc városok közti széles sávban lehet a legnagyobb, akár 10-15 centiméter körüli. A sávtól délkelet felé haladva viszont csökkenhet a hó mennyisége, Békés megye így akár ki is maradhat a havazásból.

Hófúvásra általában az ország északi felén készüljünk. Erős hófúvásra szombat estétől vasárnap délelőttig az Északi-középhegységben és annak előterében, az Alföld északi felén és a Nyugat-Dunántúlon is számíthatunk. Ezeken a részeken viharos széllökések a valószínűek, amik a havazás által kevésbé érintett Dél-Alföldön is előfordulhatnak. 

A késő délutáni, esti óráktól az ország délkeleti, keleti megyéiben az eső nem havazásba, hanem ónos- és fagyott esőbe mehet át, így rövid idő alatt több milliméteres jégbevonat képződhet az utakon. 

A katasztrófavédelem arra kéri a lakosságot, hogy szombat délutántól vasárnap délelőttig csak halaszthatatlan esetben induljanak útnak, ez esetben kizárólag megfelelő mennyiségű üzemanyaggal megtankolt, téli gumiabronccsal felszerelt gépkocsikkal. Ügyeljenek a követési távolságra és a megváltozott útviszonyok szerinti vezetési sebességre! 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.