- hirdetés -

Mostanság a közönség számára láthatatlan, de az intézménynek nagyon fontos munka zajlik. A Nagy Gyula Területi Múzeum elmúlt évére tekintettünk vissza és az idei tervekről beszélgettünk Rózsa Zoltán múzeumigazgatóval.   

Egy a sok közül. Így jellemezte a mögöttünk hagyott esztendőt Rózsa Zoltán. A múzeum életében vannak állandóságok és változások, és ez a 2017-es évre épp úgy igaz, mint a többire. Gyűjtenek, feldolgoznak és bemutatnak. Ezek mellett egy igen komoly háttérmunka is zajlik, amely nem kerül a nyilvánosság elé.

– A tavalyi év legnagyobb feladata volt a mintegy száz, többségében tussal, kézzel írt leltárkönyv digitalizálása. Ezek begépelése hatalmas feladat, szerencsére már a vége felé járunk. Ha készen lesz lényeges segítséget jelent majd a kutatásban. Persze e mellett voltak rendezvényeink, köztük olyanok is, melyek igen népszerűnek bizonyultak – kezdi a visszatekintést az igazgató.

Sok a feladatunk, de készen állunk rá (Fotó: Rajki Judit)

Közösségteremtés és szakmai siker

Rózsa Zoltán természetesen szűkszavúan, szerényen nyilatkozik a sikerekkel kapcsolatban, de talán mégse menjünk el mellettük szó nélkül. A szakma is „felkapta a fejét” a Kopáncs-pusztai érme lelet megtalálásakor. A megtalált, mintegy 650 ezüstpénz jó része friesachi (osztrák) dénár, jó néhány ezüstpénz való II. Géza idejéből és van köztük egy kuriózum, a Robin-Hood legendából (is) jól ismert I. (Földnélküli) Jánoshoz köthető angol penny is. A leletet kiállításon láthatta a nagyérdemű. Huszonhat település iskoláiba jutottak el a múzeum munkatársai és példás összefogással hozták létre a gyerekek által készített, monogramos téglácskákból, a közösséget jelképező Árpád-kori templom makettjét. A mini templomot a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat keretében szentelték fel és mutatták be a látogatóknak.

– A Múzeumok Éjszakája a legerősebb napunk, ami a látogatottságot illeti. Egész éves forgalmunk mintegy tíz százaléka erre a napra összpontosul. A múzeumlátogatók száma tavaly nem csökkent és nem is nőtt kiugró mértékben – fejezte be a visszatekintést Rózsa Zoltán.

Idén is sok a feladat

Folytatódik a Digitális Stratégia program, melynek keretében a múzeum több mint kétszázezer(!) tárgyból álló gyűjteményének minden darabját be kell szkennelni, le kell fotózni a múzeum munkatársainak. Ez a munka valószínűleg nem fog ebben az évben befejeződni. A háttérben zajló tevékenység mellett persze lesznek érdekes rendezvények, kiállítások is.

– Egy újabb uniós pályázattal lettünk gazdagabbak. Ezzel kapcsolatban majd húsz intézménnyel kötöttünk együttműködési megállapodást, ahol több éven keresztül valósítunk majd meg múzeumi programokat. Idén is megtartjuk hagyományos rendezvényeinket. Szakmai szempontból a legizgalmasabbnak egy novemberi esemény ígérkezik. Orosházán rendezzük meg a Fiatal Középkoros Régészek Konferenciáját. Ez lesz a tizedik ilyen rendezvény, melyre mintegy száz résztvevőt, köztük 40-50 előadót várunk. Egy, a mi múzeumunkhoz hasonló, kis intézmény számára nagy megtiszteltetés, és nagy feladat egy ilyen volumenű konferencia rendezése. Évek óta jól működő fémkeresős tevékenységünkkel és a szakmai hátterünkkel szolgáltunk rá – fejezi be a beszélgetést Rózsa Zoltán.

Úgy gondoljuk, idén is érdemes lesz figyelni a programajánlókat az OrosCafén és a múzeumi eseményeken ott lenni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.