- hirdetés -

A Dél-Magyarországi régió, mintegy hetven dzsúdósa gyűlt össze szombaton a „Mezgé” tornatermében, hogy számot adjon tudásáról és a nagyobb tudást, felkészültséget igazoló, magasabb övfokozatot megszerezze.

Szinte tapintható volt a feszültség, az izgalom a teremben, mikor a vizsgázók felsorakoztak és a Dan Kollégium által kijelölt kétfős vizsgabizottság megtartotta számukra az eligazítást.

A versenyzők ezen a napon zöld, kék és barna övre, harmadik, második és első kyu-ra vizsgáztak. Tizenkét évestől a felnőttekig minden korosztály képviseltette magát, Békés, Csongrád, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből. A hetvenből tizennégyen az Orosházi Judo Egyesületet (OJE) képviselték a vizsgán.

Szolnokról Török Ferenc 4 danos és Tóth Béla 5 danos mester előtt kellett a fiatal dzsúdósoknak tudásukat bemutatni. Kezdésként a zöld övre vágyók csoportosan adtak számot esésekből, gurulásokból, tompításból, majd kezdődött az egyenkénti bemutató, melyen előírt dobásokat kellett, az ugyancsak meghatározott lépés kombinációk után bemutatni a jelölteknek.

Szépen sikerült a dobás, repül a partner az övvizsgán (fotó: Kecskeméti Krisztina)

A judo tradicionális része, amit a vizsgázók megmutatnak. Mint a karatéban a formagyakorlat, csak itt egy partner segítségével hajtják végre. Ez másabb, mint a versenyre felkészülés. Koreográfiája van. A dobások, a mozdulatok kidolgozottságát, dinamikáját a végrehajtás minőségét figyeljük. A dobások után be kell mutatniuk a jelölteknek az ugyancsak meghatározott földharc elemeket. Nagyon lényeges szerepe van a vizsga sikerességében a partnerrel meglévő összhangnak is – avat be a részletekbe Tóth Béla az OJE vezetője, a vizsgabizottság egyik tagja.

Látva az összpontosítást, a vizsgázók mozgását, a hatalmas dobásokat, percnyi kétségünk sem lehet, hogy a következő versenyen már az itt kiérdemelt magasabb fokozatot jelölő öv feszülhet mindenkin.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.