- hirdetés -

Dr. Kádár Annamária pszichológus, az önbecsülés és a küzdőképesség megalapozása gyermekkorban címmel tartott előadást a Petőfi Művelődési Központban november 13-án.

A gyermek önbecsülésében és fejlődésében fontos szerepet játszik, ha szüleivel stabil a kapcsolata. Ebben sokat segít, ha személyes élményeket mesélünk neki, mert ez jó lehetőséget ad arra, hogy jobban megértse mi történik körülötte. A negatív eseményeket is mesélhetővé kell tenni.

A pszichológus azt javasolja, ne cenzúrázzuk a családi történeteket, ne legyenek családtagok, vagy események, amelyeket kihagyunk.
– Ne csak a pozitív, sikeres történeteket mondjuk el, hanem akár azt is, ha a gyerek megijedt egy kutyától, vagy elesett, mert az újramesélés a negatív élmények feldolgozásának az egyik legjobb módja. Hatalmas erőforrást jelenthet egy gyerek életében, ha ismeri a saját történetét, életmeséjét – hangzott el.

Egy gyermek önbecsülését növeli, ha ismeri saját történetét (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Fontos a történetekhez való kötődése, hiszen a gyerek növekedésével egyre bővül a mesélni való is. Fejlettségi szintjéhez mérten kell meghatározni, melyik történetet mikor mondjuk el neki. 

Egy felmérés során kiderült, azoknak a gyerekeknek volt a legmagasabb szintű a rugalmas alkalmazkodóképessége, akik jól ismerték családjuk történetét.
– Ha képileg akarjuk megfogalmazni, mit is jelent a személyiség rugalmas alkalmazkodóképessége, képzeljünk el egy gumit, amit széthúzunk, aztán visszapattan eredeti alakjába. Ez mutatja meg, hogy a rengeteg krízishelyzetben képesek vagyunk-e úgy helytállni, hogy utána visszanyerjük eredeti állapotunkat. Ezt a képességet már gyerekkortól folyamatosan alakíthatjuk – mondta a pszichológus.

Sokan úgy gondoljuk emlékezni fogunk minden apró történésre, de tévedünk. A pszichológus azt javasolja, írjuk meg a gyerek saját életmeséjét.
– Szülőként az egyik legjobb ajándék, amit adhatunk a gyereknek az, ha leírjuk a történetét. Ezt megtehetjük fotóalbumok segítségével, írhatunk összefoglalókat minden évről, vagy akár hónapról, egészen a gyerek felnőtté válásáig. Amikor majd elköltözik, egyetemre megy, gyerekei lesznek, vagy már nem lesznek ott a szülei az életében, jó érzéssel fogja eltölteni, egyszer valaki leírta az ő történetét – hívta fel a figyelmet Dr. Kádár Annamária.

Ne csak a pozitív eseményeket meséljük el a gyerekeknek (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az előadáson szó volt még arról is, milyen fontos szerepe van a gyerek életében a szertartásoknak, amelyet a család életritmusához célszerű alakítani. Javasolja, lefekvés előtt legalább egy órát szánjuk a gyerek napjának felidézésére. Legyen valamilyen kis rítusunk vele, ami a nap lezárását jelenti.

Az előadás végén a résztvevők tehettek fel kérdéseket, valamint dedikáltathatták könyveiket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.