- hirdetés -

Az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezete az Újraélesztés Világnapján több mentőállomáson így az orosházin is nyílt napot és ingyenes alapszintű újraélesztés oktatást tart.

Magyarországon évente több ezer ember veszíti életét hirtelen szívmegállás következtében, miközben az azonnal megkezdett újraélesztéssel többségük megmenthető lenne – írja közleményében az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezete.

Az Újraélesztés Nemzetközi Napja alkalmából október 16-án a Dél-alföldi régió megyéinek több mentőállomásán nyílik lehetőség az újraélesztés alapvető ismereteinek elsajátítására, az életmentő mozdulatok gyakorlására.

A megjelölt mentőállomásokon nyílt napot tartanak az érdeklődők számára, valamint az adott időpontokban szabadnapos mentődolgozók segítik, kalauzolják a megjelenteket az alapszintű újraélesztés világába.

120415_mentok_ujraelesztes

A kezdeményezés legfőbb célja, hogy a laikus lakosság körében minél többen szerezzenek készség szintű ismereteket az újraélesztés folyamatában, megtapasztalják, hogy e tevékenység egyszerű, könnyen elsajátítható és néhány egyszerű lépés megtanulásával bárki életet menthet. Bajtársaink a felmerülő és esetleges bizonytalanságot okozó kérdések megválaszolásában is szívesen rendelkezésre állnak. A programon való részvétel ingyenes.

Mobil alkalmazás is készült az újraélesztéshez

Szintén az Újraélesztés Világnapjához kapcsolódóan Szív City elnevezéssel az életmentést segítő mobilapplikációt mutatott be az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) – tudósít a híradó.hu.
 
Az alkalmazás lényege, hogy a mentők riasztása után az alkalmazás felhasználói az eset ötszáz méteres körzetében szintén riasztást kapnak, így a mentők kiérkezése előtt megkezdhetik az életmentést, vagyis a mellkaskompressziót.

Az applikáció október 17-étől, egy nappal az újraélesztés világnapja után kezd működni, de már most letölthető androidos és IOS-rendszeren egyaránt.  Aki addig letölti,  segítségével könnyen megtalálja a legközelebbi mentőállomást is.

A fejlesztés, amellyel sok ezer emberélet menthető meg, jelenleg egyedülálló a világon.

Nagy Ferenc, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szakmai vezetője az alkalmazást ismertetve elmondta: amint a regisztrált felhasználó megkapja a riasztást, az “indulok” gombra kattintva térképes segítséget kap az eset helyszínének megtalálásához. Megérkezése után, ugyancsak kattintásra egy metronóm ad segítséget a mellkaskompresszió kivitelezéséhez, valamint kapcsolatba lehet tud lépni a mentőirányítással is, ahonnan újabb tanácsokhoz juthat az újraélesztés sikere érdekében.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.