- hirdetés -

Vágják a kukoricát a határban, de a gazdáknak nem sok örömük lesz a termésben. Aki ezt a növényt vetette, nem számíthat haszonra, elsősorban az időjárás miatt. 

A nyári aszályos időjárás nem igazán kedvezett a nagy területen termesztett, egyik legfontosabb takarmánynövényünknek. A nagy meleg és szárazság miatt a kukorica úgynevezett kényszerérése következett be, így kisebbek a csövek, kevesebb a termés. Ezt erősítette meg ottjártunkkor az Orosháza és Térsége Gazdakör elnöke, Horváth József is.

Elkezdődött a kukorica betakarítása (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Elkezdődött a kukorica betakarítása (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Ebben az esztendőben nem az elvetett fajták határozták meg elsősorban a termés mennyiséget, hanem az időjárás. Az aszályos nyár mellett az Orosháza határát kétszer is sújtó jégverés is jelentős károkat okozott. A termés a hektáronkénti 2,5 és 5 tonna között mozog. A gazdáknak ez azt jelenti, hogy hasznot a kukorica idén nem hoz, a jelenlegi felvásárlási árak mellett jó ha nullára ki tudják hozni az egyenleget. Több területen a kelleténél magasabb a termés víztartalma. Az ezekről a táblákról betakarított kukorica szárítást igényel, ami további plusz költséget jelent a gazdáknak – mondta el lapunknak az elnök.

Megyei szinten sem sokkal szívderítőbb a kép. 15-20 százalékkal kevesebb napraforgó és negyedével kevesebb kukorica termett egy átlagos évhez képest. Békés megyében kukoricát 101 ezer hektáron vetettek, jelenleg 8 ezer hektárról takarítottak be 40 ezer tonna termést. A termésátlag hektáronként 5 tonna – a tavalyi 9 tonnával szemben -, a felvásárlási árak 38-42 ezer forint körül alakulnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.