- hirdetés -

A napraforgó és a kukorica betakarítása még hátravan, de az őszi munkálatokat már megkezdték, és sok helyen jövő héttől már vetik a repcét.

A termés mennyiségét és minőségét az éghajlat mellett a fajta, az ökológiai tényezők és az agrotechnika határozza meg. A szakemberek az éghajlati viszonyoknak legmegfelelőbb vetőmag kiválasztása mellett tehát a vetés idejével és a talajműveléssel tudják befolyásolni a termésszintet. Ilyen mérnöki döntés a vetésváltás, növényvédelem, öntözés, tápanyagellátás, talajművelés, betakarítás és vetéstechnológia.

– Akinek korai betakarítású vetemény volt a földjében, már elvégezte az őszi munkálatokat, és amennyiben az időjárás megengedi, hétfőtől sok helyen elkezdik vetni a repcét – mondta Horváth József, az Orosháza és Térsége Gazdakör elnöke, aki arról is beszámolt, hogy az idei extrém időjárási körülmények miatt a környéken a tavalyinál gyengébb termésre lehet számítani kukoricából és napraforgóból is.

A talajelőkészítés után kezdik vetni a repcét (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A talajelőkészítés után kezdik vetni a repcét (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– A homokos talajú területeken lassan már lehetne aratni a napraforgót, de a mélyebb fekvésű részeken még zöld a növény – mondta a B-Árendás Kft. mezőgazdasági szakmérnöke, Quintz Zsolt, aki nagyon várta már a hétvégi esőt, hogy porhanyóssá tegye a földet. – A talajlazítást és a mélyművelést már elvégeztük, a műtrágyát kiszórtuk. Ezt követi majd a magágy készítés, és szeptember elején, 5-10-e körül vetjük el a repcét. Nálam évek óta ez az időszak vált be.
A korai kukoricát a szárazság miatt október helyett szeptember második felében aratjuk, a napraforgó után. Szeptember 25-e körül sokan már az őszi búzát is elkezdik vetni. Az ideális vetésidő egy hónapra rá, október közepe lenne, de az időjárás kiszámíthatatlansága nagyon kiszolgáltatottá teszi a gazdákat, hiszen tavaly ilyenkor is egyfolytában esett az eső – tette hozzá Quintz Zsolt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.