- hirdetés -

A szúnyog nem egy bosszúságot okoz: a kellemetlen viszketés mellett a kutyákra halálos kórt is terjeszt.

Négy-öt éve hallhattunk először a szívférgesség nevű kutyabetegségről. A féreg lárváját olyan szúnyogok terjesztik, amelyek az éghajlatváltozással együtt húzódnak egyre északabbra a mediterrán vidékről. A déli országrészek, így Békés megye is a kiemelten fertőzött régiók közé tartozik. A kezelés pedig nem csak drága, de veszélyes is. Ezért a legfontosabb a megelőzés!

– Létezik szúnyogriasztó csepegtető, ún. spot-on készítmény és nyakörv is. Azonban csak kevés gyártó kínál olyan kombinált védelmet, ami minden élősködőt távol tart: a bolhát, a babesiát terjesztő kullancsot, és a szívférgesség lárváját hordozó szúnyogot. Ha kell, használjunk inkább kétféle szert. A szúnyog elleni védekezést márciusban érdemes elkezdeni és októberig folytatni – tanácsolja dr. Roszkos Zsanett, az Orosházi Állatkórház orvosa.

A lárvákat a szúnyog a fertőzött vérrel viszi át egyik kutyáról a másikra. A fertőzött szúnyog csípésétől a féreg kifejletté válásáig 6-9 hónap kell, és a kifejlett férgek akár hét évig is élhetnek a kutyában, hosszúságuk pedig elérheti a 12-30 centimétert. A lárvafertőzés még tünetmentes, a negyedik, utolsó stádiumban viszont az állat már szívbetegség jeleit mutatja: ödéma, köhögés, bágyadtság, nehézlégzés.

Mivel a vizsgálat csak a nőnemű egyedeket mutatja ki, még a negatív eredményt produkáló szűrés után is érdemes a kutyát újra tesztelni szívféregre. Az első ellenőrzést fél évvel a negatív eredményt követően, az ismétlő teszteket évente javasolt megcsináltatni. A közbeeső időben pedig egyhavi védelmet biztosító tabletták beadásával, vagy spot-on készítmények használatával lehet megakadályozni a lárvák kifejlődését – ezzel egészítve ki a megelőzést.

A különböző készítmények hatása és erőssége azonban eltérő. Ezért fontos a szűrővizsgálat, és az állatorvossal történő egyeztetés, aki segít kiválasztani a védekezés legmegfelelőbb módját.

A tapasztalatok szerint Orosházán 10 vizsgált állatból 4-5 fertőzött, ezeknek a fele pedig már úgy kerül be a rendelőbe, hogy az állat klinikai tüneteket, azaz betegség jeleit mutatja. A gond annál nagyobb, minél több kifejlett féreg telepedett már meg a szívben és a tüdőartériában. A megelőzés és gyógykezelés lehetőségeiről kérdezze állatorvosát!

A rövidszőrű fajták inkább ki vannak téve a veszélynek, és a fertőzés a vemhes kutyából a kölykökbe még a születés előtt átmehet. A féreg kutyán kívül a házi kedvencként tartott görényben és a macskában is előfordulhat – használjunk náluk is csepegtetőt, amely elpusztítja a lárvákat.

Emberi fertőzöttség is előfordulhat. Bár a felnőtt féreg nem tud kifejlődni, a lárvavándorlás enyhe klinikai tüneteket (láz, köhögés, influenza-szerű tünetek) okozhat.

Bajcsyallatklinika_615px

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.