- hirdetés -

A szentetornyai közösségi ház adott otthon idén a Közös asztal elnevezésű nyári hitépítő tábornak július 3-5. között. A három napos – minden évben más helyszínen megtartott- találkozó célja, hogy közös asztalhoz ültesse a cigányság körében missziós tevékenységet folytató lelkészeket, valamint a roma és nem roma híveket.

A Magyarországi Evangélikus Egyház cigánymissziója csaknem két évtizede szervezte meg az első Közös asztal – roma-magyar konferenciát. Az ötletgazda Bakay Péter lelkész, aki úgy véli, nagy az igény a táborra, mert közelebb hozza egymáshoz a híveket, származástól függetlenül.
– Ha valaki megismeri Krisztust, akkor az elfogadást ismeri meg, az áldozathozatalt ismeri meg, azt ismeri meg, hogy a másikat magánál különbnek tartsa. Ha pedig valaki ezt komolyan is gondolja, akkor máris kihúzódott az a méregfog, amelyből a konfliktusok nagy része születik – fogalmazott.

Olyan programról is szóltak az előadások, hogy miként lehet megtanítani az édesanyákat mesélni a gyerekeiknek (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Olyan programról is szóltak az előadások, hogy miként lehet megtanítani az édesanyákat mesélni a gyerekeiknek (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A tábort mindig olyan településen rendezik, ahol van cigánymisszió. Szentetornyán 13 éve működik, legutóbb 2010-ben ültek közös asztalhoz itt a résztvevők, akik a korábbi évekhez hasonlóan idén is az ország számos pontjáról érkeztek Nyírtelektől Győrig, nem eredménytelenül.

– Azok, akik itt helyben élnek, kevésbé látják az előrejutást, de távolabbiak beszámoltak most arról, hogy szentetornyai közösségben oda tudnak figyelni a gyermekek és a fiatalok. Korábban, egy tizenéve még az is probléma volt, hogy 45 percen keresztül egy helyben üljenek és összpontosítsanak, mára pedig elértük, hogy oda tudnak figyelni és nyilván nem csak a hitéleti, hanem egyéb más programokon is képesek erre – mondta el Laczki János orosházi lelkész, házigazda.

A nyíregyházi Evangélikus Roma Szakkollégium évek óta részese a Közös asztal táboroknak, ezúttal két egyetemistával érkeztek.
– Erre az alkalomra egyrészt a szakkollégium evangélikus jellege miatt jöttünk el, másrészt mi roma egyetemisták szerepünknek gondoljuk azt, hogy roma fiatalokat támogassunk tanácsokkal, példával és motiváljuk őket a tanulásra – emelte ki Lakatos Magdolna, aki a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán tanul.

Az előadások, áhítatok és csoportos beszélgetések mellett a helyszínt biztosító Antal László helyi képviselő jóvoltából szabadidős programok is várták a mintegy 60 résztvevőt: jártak az orosházi evangélikus templomban és strandoltak Gyopárosfürdőn.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.