- hirdetés -

Az első és a második világháborúban elesettekre emlékeztek május 26-án, az Árpád-kertben, a Hősök szobránál.

Május utolsó vasárnapján a háborúkban elesett katonákra emlékezik az ország. A hősök hivatalos, törvény által szentesített napja ez 1925 óta, bár volt idő, amikor tiltották, sőt, büntették az emlékezést. Orosházán péntek délután emlékeztek meg a háborúk áldozatairól az Árpád-kertben, a Hősök szobránál, beszédet Antal László önkormányzati képviselő mondott.

– Hogy miért voltak hősök mindannyian? Mert hitük mellett mertek kiállni, az igazságért harcolni és életüket adták, hogy a világot szebbé, jobbá tegyék. Akikről a mai nap szól, azok is hozzánk hasonló, egyszerű, hétköznapi emberekként éltek mielőtt katonák, hősök, vértanúk lettek. Ma már másfajta csatákat vívunk nap mint nap – emelte ki Antal László, majd hozzátette: nem véres csaták ezek, de ugyanolyan jelentősek, mint az elődeink általi harcok.

170526_hosok_napja_kk06
Antal László mondott beszédet (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

– Hősök nélkül nincsen nemzet. Történelmünk minden korszakát hőseink áldozatkészsége, vitézsége ragyogta be és nélkülük már régen elpusztultunk volna. Hősi életszemlélet, ősi magyar életszemlélet. Ez a kettő elválaszthatatlanul összeforrt: ez lett a magyar nép legigazibb, legtisztább erénye – hangsúlyozta Antal László. A képviselő kiemelte, legyen emlékezetes e nap minden időben. A Hősök napjának tanulságai izzanak át minden magyar lélekben azzal a fogadalommal, hogy nemzeti becsületünket, hazánk határait, gyermekeink jövőjét és népünk életét jobban szeretjük saját életünknél.

– Hiszünk abban, hogy eljön a kor, amikor egyetlen embernek sem kell majd soha többé háborúba mennie! Hiszünk az emberekben, akik előttünk jártak. Emlékezünk rájuk, emlékezünk áldozatunkra és elkerülni igyekszünk mindazt, ami az ő életüket embertelenül nehézzé tette. Az első és a második világháború borzalmai ébresztették rá Európa népeit, hogy nem egymás ellen harcolni, hanem egymással összefogni kell. Így a hősök halála nem volt hiábavaló – zárta beszédét Antal László.

Az emlékező műsort a Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjai adták (felkészítőjük: Víghné Pintér Lilla), amit koszorúzás követett.

Emlékezés Szentetornyán is

Iványi László (b), Laczki János és Antal László (Fotó: Rajki Judit)
Iványi László (b), Laczki János és Antal László (Fotó: Rajki Judit)

Másnap a Hunyadi János és a Mátyás király utca találkozásánál található I. világháborús emlékműnél tisztelegtek az elesett hősök előtt. Iványi László, a Jézus Szíve Plébánia esperes plébánosának és Laczki János evangélikus lelkésznek ünnepi igehirdetésével kezdődött az esemény, majd Antal László mondott beszédet a koszorúzás előtt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.