- hirdetés -

Rendőrnek lenni nagyfokú becsületet, tisztességet, fegyelmezettséget igénylő hivatás, amit szívvel, lélekkel kell végezni – így fogalmazott Zsilován Zoltán, aki az Orosházi Rendőrkapitányság legidősebb munkatársa. Április 24-e a Rendőrség napja, ennek apropóján kértük interjúra.

Nyolc település mintegy 50 ezer lakosával a megye második legnagyobb rendőrkapitánysága az orosházi, amely feladatait évről évre jó színvonalon, az elvárásoknak megfelelően teljesíti. Ebből a munkából a rendőrkapitányság legidősebb rendőre, Zsilován Zoltán is kiveszi a részét.

A rendszerváltás idején komoly változások indultak be a rendőrségnél, új dolgokat hozva a szervezetnél. Ennek kívánt részese lenni Zoltán, így 31 éves korában öltött magára rendőr egyenruhát.
– Édesapám tűzoltóparancsnokként szolgált, így kötődésem általa megvolt az egyenruhás testületekhez. Próbálkoztam a katonasággal is, de számomra nem volt az igazi, örülök, hogy inkább rendőr lettem – mesélt a kezdetekről.

Zsilován Zoltán Fotó: Rosta Tibor
Zsilován Zoltán 25 évvel ezelőtt öltött egyenruhát (Fotó: Rosta Tibor)

Mindez 25 évvel ezelőtt történt, amelyből két évet töltött járőrként az utcán. Ez idő alatt elmondása szerint rengeteg tapasztalatot szerzett, ezt a tudást kamatoztatja jelenleg is szabálysértési előadóként, mint az Orosházi Rendőrkapitányság legidősebb tagja.

– Különös érzés, hogy én vagyok a legidősebb, hiszen nagyon sok fiatallal együtt szereltem fel, akik már nincsenek az állományban. Gyakorlatilag három-négy ember kivételével mindenki lecserélődött körülöttem – mesélte mosolyogva.

Becsület, tisztesség, fegyelmezettség

Szavaiból kiderült, hivatásának vallja a rendőri munkát, ennek is köszönhető, hogy 56 évesen is ugyanolyan lendülettel végzi feladatát. Azt mondja, ha újraszületne, akkor is ezt a pályát választaná.
– A rendőri karrier már nagyon sok olyan sikerélményhez juttatott, amit a polgári életben el sem lehet képzelni. Ez egy nagyfokú becsületet, tisztességet, fegyelmezettséget igénylő hivatás, amit szívvel, lélekkel kell csinálni – hangsúlyozta, majd hozzátette innen szeretne nyugdíjba vonulni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.