- hirdetés -

Ezzel a címmel készített dokumentumfilmet és írt könyvet az orosházi származású Czank Szilvia. A téma a „málenkij robot”: kényszermunkára ítélt túlélők mesélnek, a Gulág Emlékév keretében kiírt pályázat adta a lehetőséget a megvalósításra.

Czank Szilvia első könyve musical- és operett színészekről (Színházra hangolva, 2008) szólt, ezúttal komolyabb témához nyúlt. A film és a könyv három Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei túlélő visszaemlékezéseiről szól, akik megjárták a poklot. Gyarmati Géza (1922), Gulyás Károly (1924) és Balogh Sándor (1926) története ad bepillantást a kor borzalmaiba, amikor 1944 novemberétől éveken keresztül családjuktól kiszakítva, szovjet lágerekben, rettenetes körülmények között kényszerültek élni.

A dokumentumfilm két operatőre Pilló Ákos és Dormán Bertalan, narrátor Siket Tibor, rendező Pilló Ákos, és a producer Czank Szilvia. A film szakértőket is megszólaltat.

A közelmúltban Vásárosnamény-Gergelyiugornyán volt a könyv- és filmbemutató, ahol mind a városvezetés, mind a kulturális intézmények felkarolták a projektet, pótszékes beszélgetés keretében ismertették a munkát, nézhették meg a filmet és adták át az elkészült kiadványt valamint a DVD-t a főszereplőknek.

A 400 példányban megjelent könyvből a megyei és az iskolai könyvtárak kapnak, a filmet pedig rendhagyó történelemórák keretében mutatják be diákoknak
A 400 példányban megjelent könyvből a megyei és az iskolai könyvtárak kapnak, a filmet pedig rendhagyó történelemórák keretében mutatják be diákoknak (Fotó: szerző)

Az egykori táncsicsista elmondása szerint nagyon sok segítséget kapott a munkája során, amely hatalmas feladat volt. – Megható pillanatokban volt részünk a forgatás során is, és a bemutatón is – meséli Czank Szilvia. – Nagyon sokat segítettek a családok, mindenki számára fontos volt, hogy ez a dokumentumfilm elkészüljön. Sok olyan emberrel találkoztam, aki szívügyének tartotta, hogy ez a téma szélesebb körben nyilvánosságot kapjon.

A filmet február 25-én, a kommunizmus áldozatainak emléknapján, 13.30 órakor a Duna Televízió is műsorára tűzi.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.