- hirdetés -

Szemléletes kiadványt készített kerékpárosoknak a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság. A szabályok, tanácsok között egy feladvány is szerepel, a választ beküldők ajándéksorsoláson vesznek részt.

Kerékpárral indultak el, de soha nem értek haza. Ezzel a címmel tette közzé a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság azt a térképet, amelyen halálos kerékpáros közlekedési balesetek helyszíneit ábrázolták – írja a police.hu.

A kiadvány tartalmazza a legfontosabb szabályokat is, amelyek betartása a balesetek megelőzésének alapfeltétele. A szerkesztők a balesetek okaiból kiindulva hasznos tanácsokat is igyekeznek adni a kerékpárosoknak azért, hogy el tudják kerülni a szerencsétlenségeket. Többek között felhívják a figyelmet arra, hogy álló autó kikerülésénél mindig megfelelő oldaltávolságot kell tartani. Így ha belülről kinyitják a kocsi ajtaját, a kerékpáros nem ütközik neki.

161118_kiadvany_kereskparosoknak

Fontos, hogy ha másik kerékpárost előz, csengetéssel jelezze, el akar menni mellette. Ha a kerékpárosnak elsőbbsége van, akkor is győződjön meg arról, elengedik-e. Mindig keresse a szemkontaktust azzal a járművezetővel, akitől az elsőbbséget várja. Ha erre nincs lehetősége, inkább lassítson le annyira, hogy ha kell, meg tudjon állni. A kiadvány készítői felsorolják a kerékpár kötelező felszereléseit is. Emellett hangsúlyozzák, hogy gyalogos-átkelőhelyen tilos és veszélyes kerékpározni.

Aki a szabályok és a tanácsok kiemelt betűit összeolvassa, a megfejtést pedig beküldi a bizottságnak, ajándéksorsoláson vesz részt. Eddig 92 megfejtés érkezett a bizottsághoz, az első sorsolás nyerteseit a napokban értesítik.

A kiadványt közúti ellenőrzések alkalmával, illetve baleset-megelőzési rendezvényeken adják át a rendőrök a kerékpárosoknak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.