- hirdetés -

Tótkomlós után most Kiskunmajsán, egy kacsatartó gazdaságban mutatták ki a madárinfluenza vírus jelenlétét. Itt is elkezdték a fertőzött állomány leölését. 

Az elmúlt napokban több európai államban is azonosították a madárinfluenza (H5N8) jelenlétét, Magyarországon a Tótkomlóson felfedezett megbetegedés után újabb történt, madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivata (Nébih) laboratóriuma a Bács-Kiskun megyei Kiskunmajsán lévő nagylétszámú kacsatartó gazdaságban. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) tájékoztatása szerint a kimutatott szerotípus (H5N8) megegyezik a november 3-án Békés megyei pulykaállományban kimutatott vírustörzzsel.

A fertőzött gazdaság körül 3 kilométer sugarú védőkörzetet, és 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet rendel el a hatóság. A vírus terjedésének megakadályozása érdekében a fertőzött állomány leölését az állategészségügyi szolgálat szakemberei már a gyanú alapján megkezdték. Az országos főállatorvos már a betegség korábbi megjelenésénél, november 3-án az egész országra kiterjedően elrendelte, hogy a baromfikat kizárólag teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni. A takarmányt zárt, fedett helyen kell tartani és tárolás során biztosítani kell, hogy a takarmányhoz ne férjen hozzá idegen fajú állat.

Az elmúlt napokban több európai országból is tájékoztatás érkezett arról, hogy elhullott vadmadarakban azonosították a madárinfluenza megbetegedést. A betegségről, az aktuális információkról a Nébih folyamatosan frissülő cikkeiben lehet tájékozódni ide kattintva.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.