- hirdetés -

A napraforgó után a kukorica betakarítása is rendben megkezdődött az Orosháza környéki földeken, a korábbi évekhez hasonlóan idén is nagy területen vetették ezt a növényt a mezőgazdasági vállalkozások. A hozamok az első eredmények alapján jónak ígérkeznek.

Idén országosan megközelítőleg 1 millió hektár a kukorica vetésterülete, így az őszi búza mellett ez a legjelentősebb haszonnövény. A Darók-Farm Kft. jelenleg a betakarítás harmadánál jár, azaz mintegy 100 hektárral végeztek eddig.
– Olyan 7 és 11 tonna közötti a termésátlag. A 7 tonnás az bérvágás volt, nem a mi munkánk úgymond, a saját területeken inkább 9-től 11 tonnáig mozog a termésmennyiség szárítás után, ez vízzel együtt eléri a 14-et is – mondta el a cég ügyvezetője, Darók Attila.

Nevelő idő volt a nyáron

Azt is hozzátette, ez jónak számít, ami nagyban köszönhető a kukorica számára szinte ideális időjárásnak. A június második felében lehulló csapadék érkezhetett volna kicsit előbb is, de onnantól a gazdák szerint igazi nevelő idő volt. Emiatt az Agro-M Zrt. is jó termést vár.
– Nálunk 800 hektár kukorica vár betakarításra, amint végeztünk a maradék napraforgóval, azonnal hozzálátunk. A korábbi években 8 tonna körül mozgott a hozam, legalább ennyit, de inkább efölött várunk az idén is – tájékoztatott Muhi Zoltán, az Agro-M Zrt. növénytermesztési ágazati igazgatója.

Ideális körülmények között napi 50 hektár lábon álló kukoricát takarítanak be az Agro-M Zrt-nél (Fotó: Vági Kata)
Ideális körülmények között napi 50 hektár lábon álló kukoricát takarítanak be az Agro-M Zrt-nél (Fotó: Vági Kata)

A cég abból a szempontból kivételes helyzetben van, hogy a termés nagy részét nem kell értékesíteniük, mivel a sertés-, illetve a szarvasmarha telepen hasznosítják. A többi vállalkozásnak azonban a piacon kell eladni a kukoricát.
– Annyira nem magas a felvásárlási ár, olyan 36-38 ezer forint tonnánként. Ennél május környékén lényegesen magasabb áron lehetett szerződni – avatott be a részletekbe Darók Attila, hozzátéve, hogy szerinte nem sokat mozog majd felfelé ez az ár. – Szerintem legfeljebb a 41-42 ezer forintot, ha eléri tavaszig.

Muhi Zoltán hasonlóan vélekedik.

– Ez úgy működik, hogy a tavaszi viszonylag magasabb átvételi árak után a termésátlagok döntenek. Ha jónak ígérkezik a hozam, a felvásárlók elkezdik lefelé nyomni az árakat és mivel idén sok termés várható, nem sokat mozdul majd felfelé a piac.

Éppen ezért tartja jó politikának a szakemberek egy része a kockázatmegosztást, vagyis, ha a gazdák a gabona egy részére előszerződnek, másik részét átvevőpontokon értékesítik, a harmadikat pedig beraktározzák. Amennyiben tovább mérséklődik az ár, elképzelhető, hogy sokan a „kivárásos taktikában” bízva ez utóbbi mellett döntenek. Efelé terelheti őket a gabona árával összefüggésben lévő kőolaj árának emelkedése is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.