- hirdetés -

Saját bevallása szerint a rend és a biztonság neveltetéséből illetve egyéniségéből adódóan mindig központi szerepet játszott az életében és arra született, hogy másoknak is segítségére legyen ebben.Vincze Tibor Szegeden született, fiatalsága nagy részét Szentesen töltötte. Orosházára határőri munkája hozta 1993-ban, ahová felesége invitálta. Mint mondta, ez a munka sok lemondással és tanulással járt, de megtalálta benne önmagát.
– Határőrségi pályámnak közel felében – majdnem öt évig – foglalkoztam mentorálással, tehát az újonnan bekerülő fiatalok képzésével. Kemény öt év volt, én mégis szerettem. Nagy az igazságérzetem, rendszerető ember vagyok mindig is a véremben volt, ez a fajta “kockásság”, amiből szeretnék átadni a jövő generációjának – fogalmazott Vincze Tibor, aki a határőrség idegendrendészeti osztályán dolgozott 2008-ig, amikor az átszervezések után szolgálati nyugdíjba vonult.

A Kéklámpás nap fő célja a felelősségteljesebb magatartás kialakítása - mondja Vincze Tibor (Fotó: Takács Csaba)
A Kéklámpás nap fő célja a felelősségteljesebb magatartás kialakítása – mondja Vincze Tibor
(Fotó: Takács Csaba)

Ahogy mesélte, nyugdíj után sem akart pihenni. Érdekképviseleti szervezeteknek volt aktív tagja vagy elnöke, és 2012-től az orosházi önkormányzat közbiztonsági referenseként látja el a katasztrófavédelmmel, a tűzvédelmmel és a rendvédelemmel kapcsolatos feladatokat.

Mindemellett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem végzős hallgatója, mert ahogyan ő fogalmazott: Jó pap holtig tanul.
– 2013-ban jött a felkérés, hogy vállaljam el az Őrizd a Lángot Alapítvány kuratóriumi elnökségét. Az előző munkakörömből adódóan sokat foglalkoztam a tűzoltók mindennapi dolgaival, úgyhogy nem állt távol tőlem ez a feladat sem.

Itt született meg a Kéklámpás nap ötlete

– Szerettem volna, ha az alapítvány minden társszervvel foglalkozna, hiszen egy káresemény kapcsán egy-egy helyszínen ez a három szervezet – rendőrség, mentők, tűzoltók – vállvetve együtt dolgoznak.

A cél az volt, hogy megmutassuk és népszerűsítsük a három társszervezet megelőző munkáját. Azért tartom ezt fontosnak, mert ha az emberek megismerik a következményeket, akkor talán kevesebb katasztrófahelyzetet idéznek elő és felelősségteljesebb magatartást tanulnak – fogalmazott Vincze Tibor.

Hozzáteszi, bár érik kudarcok is a szervezés kapcsán, de örül, hogy a helyi szervek mérhetetlen odaadással, önzetlenül szolgálják a Kéklámpás napot. Jövőre is megszervezik, reményei szerint még több látványossággal.
– Én azt látom, hogy a program iránt egyre nagyobb az érdeklődés, és ezek a pozitív visszacsatolások visznek és hajtanak előre, hogy érdemes tovább csinálnom ezeket a feladatokat – mondta végezetül Vincze Tibor.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.