- hirdetés -

Sikeres a környezeti- és az egészségnevelés a Tisza Kálmán Szakképző Iskolában, amely a napokban vehette át az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Földművelésügy Minisztérium által adományozott Örökös Ökoiskolai címet. Ezzel az intézmény környezeti nevelés, valamint fenntarthatóság terén elért pedagógiai eredményeit ismerték el.

„Egész intézményes” megközelítés: így jellemezhető leginkább az ökosulik szemléletmódja. Ezekben az iskolákban nem csupán egy-két tantárgy keretein belül, hanem mindennapi gyakorlatként foglalkoznak a fenntarthatóságra neveléssel.

– A Tisza iskolában a természet szeretete, a környezetvédelem és az egészségnevelés fontos része a tanításnak – mondja Körmöczi Enikő pedagógus azt is hangsúlyozva, hogy mindig törekszenek az ismeretek gyakorlati alkalmazására. Az asztalos tanulók például nemrégiben madáretetőket készítettek, egy másik projekt keretein belül pedig az üveg újrahasznosításán ötleteltek a diákok. Emellett vannak szelektív hulladékgyűjtők és a TeSzedd! mozgalomban is rendszeresen önkénteskedik az intézmény.

A diákok az újrahasznosítás terén is kreatívak (Fotó: Rajki Judit)
A diákok az újrahasznosítás terén is kreatívak (Fotó: Rajki Judit)

A most elnyert cím tíz éve tartó folyamatos munka eredménye, először 2005-ben majd 2009-ben és 2012-ben pályáztak sikerrel az elismerésre. A feladatokat a reál munkaközösségen belül működő ökoiskolai munkacsoport koordinálja, amelyben minden szakma képviselteti magát. Gajdács Tibor igazgató úgy érzi, eredményesen ültetik el a gyerekekben az ökológiai lábnyom fogalmát számos órán és egyéb tevékenység során.
– Ez lehet egy vetélkedő, egy kiállítás, egy verseny vagy akár egyszerű tanórai foglalkozás, amelyek során szinte észrevétlenül is beépül a mindennapi gondolkodásukba a környezettudatosság – fogalmaz az intézmény vezetője.

Ez a környezettudatosság nyilvánul meg abban a pályázatban is, amit nyilászáró cserére, hőszigetelésre és fűtéskorszerűsítésre nyújtott be az iskola. Ha nyernek, hőszivattyús kazán és napkollektorok biztosítják majd a fűtést és a meleg vizet az úgynevezett B épületben, ami azt jelenti, hogy közel nullára csökkenhet az energiaköltség.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.