- hirdetés -

Az ifjak és tisztán látók együtt keltek fel 1956. október 23-án az elnyomó szovjet erők ellen. Nemes céljuk és bátor kilépésük ellenére leverték a forradalmat. Ezután a szovjet nyomás jóvoltából a megtorlás időszaka köszöntött be. Az akkori borzalmakról és tragédiákról tartott előadást Wittner Mária, volt forradalmár.

A Táncsics gimnázium zsibongójában a Békés Megyei Önkormányzat meghívásának eleget téve tartott rendhagyó történelemórát október 20-án 1956-ról és az azt követő megtorlásról Wittner Mária, ’56-os forradalmár.

Bevezetőjében Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke a fiatal hallgatóságnak kifejtette: ilyen, gimnazista korú diákok is aktívan részt vettek az 1956-os eseményekben, ők is alakították a magyar történelmet. Ezt bizonyítja Csepregi-Lajos Péter, egykori helyi diákvezér példája is, akinek emlékét a gimnázium falán őrzi márványtábla. Az előadás előtt ezt koszorúzta meg Zalai Mihály és Wittner Mária.

A felvezetés után a diákok figyelmesen hallgatták az egykori forradalmár visszaemlékezését az akkori történésekről. Kameránk rögzítette az előadást, amit most bárki megnézhet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.