- hirdetés -

Tizenhat csoport gyerekei léptek fel szombaton az Eötvös téren, mi pedig fotóztuk a kis táncosokat a tizedik Tavaszváró Pünkösdölőn. Közel száz fotónk, lehet nézegetni.

A hódmezővásárhelyi Kertvárosi Katolikus Általános Iskola az új fellépő – tudtuk meg Gombkötő Valéria igazgatóhelyettestől. – Fontos számunkra, hogy katolikus iskolák is eljöjjenek, hiszen intézményi jó kapcsolatokat is ápolunk ily módon.

Tizedik alkalommal tartotta meg a Tavaszváró Pünkösdölő Gyermek Néptánc és Népzenei Fesztivált az Eötvös katolikus iskola. Összesen 16 csoport lépett fel, több intézményből két csoport is, csoportonként mintegy 20-20 gyermek táncolt május 30-án az Eötvös téren. Jobbára érintett szülők, nagyszülők, rokonok nézték a produkciókat, örültek és izgultak a szereplés miatt.

A kis néptáncosok produkcióit nagy tapssal fogadta a közönség (klikk a képre) Fotók: Rajki Judit
A kis néptáncosok produkcióit nagy tapssal fogadta a közönség (klikk a képre) Fotók: Rajki Judit

A megnyitón dr. Laurinyecz Mihály katolikus plébános beszélt. Emlékeztette a jelenlévőket a kezdetekre. Orosháza várossá nyilvánításának 60. évfordulója alkalmából hívták életre ezt a rendezvényt, hogy a város és környéke gyermekcsoportjai, és népi iparművészei számára bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak. Az első alkalom sikere hozta a folytatást. Minden évben nagy érdeklődés fogadja a programokat, és egyre bővül a jelentkező csoportok száma.

– Fő célunk: népi hagyományaink felelevenítése, megőrzése, a tavaszi népszokások, a tavaszi ünnepkör megismertetése, a magyar népi kultúra, a magyar néptánc iránti érdeklődés felkeltése, elmélyítése a tanulókban – fogalmazott Misi atya. A sok gyermek jelenléte a fesztiválon a folytatás biztonságát mutatja. A legkisebbek napjainkban is kapnak olyan alapokat, amelyek a nép értékekhez való kötődésüket biztosítják.

Óvodákban, iskolákban népi gyermekjátékokkal, és a néptánc alapjaival ismerkednek. Tudjuk, hogy ma már szinte csak intézményesített formában él tovább a népdal, a néptánc. A hajdan volt öröklési rend elmúlt: nem a nagyapák tanítják a csizmaverőst, és nem a nagyanyák énekébe nő bele a gyerek. (Öröm, ha van kivétel!) A népdalokat, néptáncot, népi mesterségeket ilyen és hasonló formában ismerik meg a gyerekek. Ilyen vonatkozásban jelentős akár a Tavaszváró Pünkösdölő is a város kulturális életében. Az iskola néptánc pedagógusa Orbánné Kovács Ilona, valamint kollégái kitartását és szervezőkészségét dicsérte a nagyszabású rendezvény.

A rendezvény térzenével indult, a Tekergő együttessel, majd sorra bemutatkoztak a csoportok.

Felléptek:

Bóbita Néptánccsoport, Kiscsillag Néptánccsoport – Hódmezővásárhely
Tekergők Néptánccsoport – Kertvárosi Katolikus Ált. Isk. – Hódmezővásárhely
Margaréta csoport – Székács József Evangélikus Óvoda Általános Iskola és Gimnázium – Orosháza
Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola néptáncosai – Szentes
Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda Kaláris, Kiskaláris Gyermekcsoport, Gyermekláncfű csoport – Orosháza
Napsugár Gyermekcsoport – Székkutas
OVMÁI Czina Sándor Tagintézmény néptáncosai
Vörösmarty Mihály Általános Iskola néptáncosai – Orosháza
Zombai Virágszálak Roma Club – Zomba

A népi mesterségekből ízelítőt kaphattak, akik a téren körül néztek, a népi iparművészek és kézművesek kirakodó vásárán.

A városi televízióban hamarosan hosszabb beszámolót láthatnak a táncos eseményről.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.