- hirdetés -

Szombat délelőtt átadta a város vezetéséhez szükséges iratokat és eszközöket dr. Dancsó József Zalai Mihálynak. A várost 2010 ősze óta vezető Dancsó hétfő reggel már a Magyar Államkincstárban kezd.

Hivatalos átadás-átvételt általában polgármesterváltás idején szoktak tartani, rendhagyó volt tehát a szombat délelőtti Orosházán. Ciklus közben, annak vége előtt bő fél évvel mondott le dr. Dancsó József polgármesteri tisztségéről, elfogadta ugyanis a nemzetgazdasági miniszter felkérését, és elvállalta a Magyar Államkincstár elnöki posztját.

A kormányhivatal munkatársai, és az önkormányzat aljegyzője, illetve közgazdasági irodavezetője jelenlétében történt meg az átadás-átvétel február elsején. Ennek keretében számos iratot nézett és vett át a polgármesteri jogkörrel felruházott alpolgármester, Zalai Mihály. Többek között pénzügyi kimutatásokat, az aktuális költségvetést, peres ügyek listáját, leltárt tartalmazott az irathalmaz.

Számos iratot vett át Zalai Mihály dr. Dancsó Józseftől (Fotó: Rajki Judit)
Számos iratot vett át Zalai Mihály dr. Dancsó Józseftől (Fotó: Rajki Judit)

– A város ügyeit érintő iratok közül a legfontosabbak a pénzügyi helyzetet taglaló dokumetumok. Négy évvel ezelőtt mínusz 280 millió forintos számlaegyenleggel vette át dr. Dancsó József a város irányítását. Én szerencsés helyzetben vagyok, mert plusz 492,5 millió forinttal tehetem meg ezt, stabil a város pénzügyi helyzete – emelte ki Zalai Mihály.

A város vezetésével az őszi helyhatósági választásokig megbízott Zalai megkapta a polgármesteri iroda kulcsait is, de nem költözik, marad jelenlegi irodájában. – Alpolgármesternek választott a testület, tehát az maradok, de polgármesteri jogkörben. Megtisztelő a feladat, egyben kihívás is. Négy évvel ezelőtt egy polgármester és két főállású alpolgármester kezdte el a munkát, amit most én egyedül fejezek be. (Tavaly szeptember óta Hutás-Csizmadia Ibolya már nem főállású, hanem társadalmi megbízatású alpolgármesterként tevékenykedik, szintén társadalmi alpolgármester Elekes Lajos – a szerk.) De az elmúlt években elindítottunk minden fontos folyamatot, és ezeket gyakorlatilag be is fejezzük. A városnak elfogadott, stabil költségvetése van, ami biztosítja az elkezdett projektek befejezését, intézményeink biztos működését – sorolta Zalai Mihály.

– Életem egyik meghatározó időszaka – így jellemezte a lemondását hivatalosan a január 31-i testületi ülésen bejelentő dr. Dancsó József 3,5 éves polgármesterségét. – Számos fantasztikus élmény kötődik ehhez az időszakhoz, természetesen voltak nehezebb pillanatok is. Kaptam egy fotóalbumot, amely az elmúlt évek fontos eseményeit összegzi. Ilyenkor látja az ember, hogy milyen sok teendője adódott, milyen sok helyen járt, milyen átadásokon vett részt. Jó szívvel gondolok ezekre az időkre – emelte ki Dancsó József. Orosházáról nem költözik, ide köti családja, a város fontos számára, ígérete szerint a jövőben is segíti Orosházát. Hétfőn délelőtt bemutatják új kollégáinak, délután pedig babakötvények kapcsán tart majd sajtótájékoztatót. Vár rá egy újabb átadás-átvétel procedúra is, de ezúttal ő lesz az átvevő.

A Magyar Államkincstárnak az államháztartás pénzügyei mellett a családtámogatási, szociális rendszerben is fontos szerepe van, és feladata az uniós források Magyarországra érkezésének koordinálása. A szervezetben mintegy 4500-an dolgoznak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.