- hirdetés -

Nyert a kolbászklub vékonykolbásza, különdíjas lett a töltöttkáposztája. Egy másik csapat – igaz más kategóriában- de szintén különdíjas lett kolbászával.

Múlt héten ért véget a megye legnagyobb gasztronómiai rendezvénye, a 17. Csabai Kolbászfesztivál. Az eseményre több mint százezren látogattak el, köztük több száz orosházi is szórakozott a programokon. De nem csak kikapcsolódni mentek földijeink, hanem versenyezni is. Két helyi csapat jelezte szerkesztőségünknek, hogy sikerrel vettek részt a versenyen.

Az orosházi aranykolbász

Az Orosházi Kolbászklub Hagyományőrző Egyesület tagjai komoly versenyrutinnal rendelkeznek, számtalan főzőversenyt és kolbászgyúró viadalt nyertek már. A Kovács Imre, Sándor László, Restály György, Vígh Antal és Bíró Béla alkotta csapat a Krajcsó Pál Emlékversenyre nevezett be. Az induló csapatok feladata, hogy 10 kg kolbászhúsból kétféle – vékony és vastag – csabai ízesítésű kolbászt készítsenek. A versenyben részt vevő csapatoknak egy darab 30 cm-es sütőkolbászt, valamint 1 szál, minimum 40 cm hosszú vastagkolbászt kellett leadni a zsűrizéshez. Ez utóbbiakat Krajcsó Pál szabadkéményes füstölőjében, a hagyományt továbbvivő családtagok gondos munkával felfüstölik, érlelik. Ezen versenykolbászokat a zsűri 2014. február, március hónapban ünnepélyes keretek között nyilvánosan értékeli és adja át a díjakat. 2011-ben az orosháziak vastagkolbásza első, míg tavaly a vékonykolbászuk második lett, most ezt az eredményt is túl akarta szárnyalni a lelkes csapat. Ennek egyik része már bejött, hiszen a vékonykolbászuk aranyérmes lett.

A kolbászklub aranycsapata: Sándor László, Restály György, Bíró Béla, Vígh Antal, Kovács Imre (Fotó: kolbászklub)
A kolbászklub aranycsapata: Sándor László, Restály György, Bíró Béla, Vígh Antal, Kovács Imre (Fotó: kolbászklub)

– Nem titkolt szándékunk volt az indulás előtt, hogy nyerjünk a versenyen mindkét kategóriában – mondta Kovács Imre csapatkapitány a verseny után, aki beavatott minket néhány kolbászkészítési titokba is. – A hagyományos csabai kolbász abban különbözik a miénktől, hogy bors nélkül készül. A fűszerek mennyisége adott, kivéve az erőspaprikáét. Gyúrás közben folyamatosan kóstoljuk a készülő kolbászt, és adagoljuk hozzá az erőspaprikát. Az aranyérem is bizonyítja, hogy a kolbászklubban kiváló tagok vannak, hiszen egy ilyen versenyt csak csapatmunkával lehet megnyerni – fogalmazott a csapatvezető, aki reméli, hogy jövő tavasszal is őket hirdetik majd ki győztesnek a vastagkolbásszal.

De az Orosházi Kolbászklub nem csak kolbászt töltött. A töltött káposzta főző versenyen is indultak, ahol Szilasi H. Tamás vezetésével a Szilasi H. Béla, Szilasi H. Béláné és Boros Sándorné alkotta csapat különdíjban részesült. A töltött káposztát, ahogy az illik, a verseny után – a megsütött aranyérmes vékonykolbásszal együtt – jóízűen megette a kolbászklub csapata és a családtagok.

Különdíjas szafaládék

A másik orosházi csapat a szombati nagy csapatversenyre nevezett be. A Gönci Tibor, Németh Ambrus, Majsai Balázs, Elek Sándor, Ivanics Péter, Baranyi Gellért, Varga Róbert, Lantos Szabolcs és Náfrádi Edit alkotta baráti társaság Orosházi Szafaládék néven adta le nevezését.
– Az egészet nagy bulinak szántuk, ami a csapatnévből is kiderül. Úgy gondoltuk, ha már átmegyünk, ne csak szórakozzunk, hanem versenyezzünk is – mondta Gönci Tibor csapatvezető. A békéscsabai sportcsarnok teljesen megtelt kolbászgyúró csapatokkal, akiknek egy darab 30 cm-es kolbászt kellett leadni. A zsűri értékelte a kolbászkészítés folyamatát, a nyerskolbász esztétikai megjelenését, a megsütött kolbász ízét, állagát és az asztal dekorációt is. A nemes versengésben az orosháziak a szerb vasutak különdíját, egy hosszú hétvégés szerbiai utazást nyertek.

Az Orosházi Szafaládéknál a hangulattal nem volt gond (Fotó: Gönci Tibor)
Az Orosházi Szafaládéknál a hangulattal nem volt gond (Fotó: Gönci Tibor)

– A kolbászunk az én vezetésemmel mezőberényi házi recept alapján készült, mivel én onnan származom, és ezt a receptúrát ismerem. A kolbászkészítés elengedhetetlen kelléke, a pálinka viszont orosházi volt – mondta Gönci Tibor. – A többiek segítettek darálni, gyúrni, tölteni, mindent amit kellett. A buli mellett komolyan vettük a versenyt, amit a különdíj is jelez. A receptet mások is kérték, de nem adjuk ki, titok – tette hozzá nevetve. A csapat annyira belelkesedett, hogy már újabb versenyre készül, de ezúttal halászlevet akarnak főzni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.