- hirdetés -

Robbanómotoros autómodellek versenyeztek az országos bajnokságon, orosházi modellező is a dobogóra lépett.

A Magyar Autómodell Bajnokság ötödik futamát rendezték meg hétvégén a Rákóczitelepi Sportpályán, ahol robbanómotoros autókkal versenyeztek 4 kategóriában. A rendezvény két napos volt, szombaton szabad edzéseket tartottak, az időmérő futamokat és a döntőket pedig vasárnap rendezték. Összesen harminckét modellező indult a versenyen, köztük két orosházi is.

A rendezvény egyik szervezője, Hatos Melinda elmondása szerint a versenyen bárki részt vehetett, viszont bajnoki pontot csak az kaphatott, aki tagja a Magyar Modellező Szövetségnek. A kilenc fordulós bajnokság hat helyszínen zajlik, a futamokon szerzett pontok összeadódnak, az így kialakult sorrend alapján lesz meg a magyar bajnok az év végére.

Cukros vízzel a tapadásért

A sportágról megtudtunk néhány érdekességet is, a június 23-i futamokon on-road autókkal versenyeztek, amelyekkel az alacsony felépítésű futóművek miatt jó minőségű aszfalton, betonon, vagy speciális beltéri pályán nagy sebességet lehet elérni. Idén az orosházi versenyzők és klubtagok önerőből javították a pályát, amelyet a futamok előtti éjszaka cukros vízzel locsoltak a jobb tapadás érdekében. Az eső miatt 20 kg cukrot használtak, általában ennek fele is elegendő.

– Orosházán több mint 70 éves hagyománya van a modellezésnek, először repülő modellekkel indult, majd a ’80-as évektől hajó és autó modellek is megjelentek – tudtuk meg Nóbik Gyulától, az Orosházi Modellező Klub elnökétől. – A klubnak jelenleg mintegy hatvan tagja van, 20 és 70 év között minden korosztály megtalálható – mondta az elnök.

Az Orosházi Modellező Klub két tagja is indult a versenyen. Egyikük, Gibala Ferenc számos alkalommal állt már dobogón, ezen a futamon az új autójával indult, és kategóriájában a harmadik helyen végzett.

Versenyeredmények:

Kategória: 1/10 200

1. Kiss-Orbán László, Dunakeszi

2. Lehner Gergő, Budapest

3. Bihari Balázs, Budapest

Kategória: 1/8

1. Hegedűs Tamás, Budapest

2. Sági Tamás, Pécs

3. Kelbert Péter, Pécs

Kategória: 1/5

1. Szajvolt Gábor, Sopron

2. Fejér Attila, Budapest

3. Gibala Ferenc, Orosháza

Kategória: 1/10 Stock

1. Varsányi Péter, Pécs

2. Kiss-Orbán László, Dunakeszi

3. László Gábor, Budapest

Június 30-án elektromos autókkal versenyeznek majd a Rákóczitelepi Sportpályán, eddig több mint 40 versenyző nevezett, hét orosházinak szurkolhatunk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.