- hirdetés -

Köztük arra a 63 orosházira is, aki a szabadságharcban Vasvári Pál mögé sorakozott fel és halt meg.

Az 1848-49-es szabadságharc orosházi történéseinek fontos momentuma a Rákóczi-szabadcsapat története. Dénes György kutatta fel annak a 63 orosházi bevonulónak a nevét, akik Vasvári Pál, a pesti forradalmi ifjúság vezére által irányított 4 századnyi csapat tagjai voltak. 1849 nyarán teljesen megsemmisítette e csapatot a Bihari-hegységben a Hideg-Szamos völgyében az Avram Iancu által vezetett román felkelők serege. A Kárpát-medencében egyedül az erdélyi Körösfőn emlékeznek meg Vasvári Pálról, aki a Nemzeti Múzeum lépcsőiről a Nemzeti Dalt szavalta, s azokról a hősi halottakról, köztük több tucatnyi orosháziról, akik az általa vezetett seregben haltak hősi halált.

Orosháza önkormányzata március 15-én hivatalos küldöttséggel képviseltette magát a körösfői megemlékezéseken. Rózsa Zoltán múzeumigazgató, Kovács Árpád kulturális tanácsnok és Zalai Mihály alpolgármester a körösfői református templom ünnepi istentisztelete után koszorút helyeztek el a Vasvári Pál emlékére állított kopjafánál. Ezt követően a helyi kultúrházban az óvodások, iskolások és felnőtt néptáncosok ünnepi műsorát tekintették meg, amely ünnepi eseményen a 950 fős falu lakosságának közel fele részt vett.

Kovács Árpád, Péntek László, Zalai Mihály és Rózsa Zoltán az emlékszobában Körösfőn

Péntek László alpolgármester saját háza udvarán alakított ki egy Vasvári Pál emlékszobát, ahol mind a forradalmárról, mind a román felkelők által teljesen megsemmisített, kifosztott és temetetlenül hagyott Rákóczi-szabadcsapat hősi halottairól és a végzetes csatáról fontos dokumentumokat gyűjtött össze és állított ki. Azért tevékenykedik, azért szervez évente több eseményt, megemlékezést, emléktúrát, hogy Vasvári Pál kultuszát Erdélyben és Magyarországon életben tartsa.

Péntek László alpolgármestertől az orosházi küldöttség ajándékba kapott többek között néhány példányt az alpolgármester által írt „Bölcsőtől a csatatérig” című Vasvári Pál életét bemutató könyvből, valamint egy olyan dokumentumot, amely a Vasvári Pál által vezetett „közvitézek” több mint 550 fős listáját tartalmazza. Ezt a listát a múzeum munkatársai fel tudnak használni annak érdekében, hogy pontosítani tudják az orosházi hősi halottak névsorát.

Aki tud arról, hogy egykori őse Vasvári seregében harcolt, írjon nekünk az info@oroscafe.hu címre vagy keresse fel az orosházi múzeumot.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.