- hirdetés -

Több százan vettek részt szombaton az első alkalommal tartott Rákóczi Fesztiválon.

A rákóczitelepi iskolában működő Esélyegyenlőséget Biztosító Alapítvány 2007-ben rendezte meg először a Rákóczitelepi Falunapot, hogy az iskolában évek óta folyó hagyományőrző programhoz kapcsolódva új szokást teremtsen. A cél az volt, hogy közös események szervezésével összehozzák a falu három generációját, továbbá megőrizzék a régi emberi tartást és normákat, erősítsék a lokálpatriotizmust. Ezt a hagyományt viszi tovább a Rákóczi Fesztivál, amit első alkalommal tartottak szeptember 22-én a rákóczitelepi sportpályán.

A rendezvény zenés ébresztővel vette kezdetét, amit mazsorett bemutató is színesített. Dr. Dancsó József országgyűlési képviselő, polgármester köszöntőjében kiemelte, a városrészre példátlan összetartozás jellemző, amit ez a rendezvény csak tovább erősít. Hangsúlyozta, a fesztivál a kikapcsolódás mellett alkalmat ad arra is, hogy rég nem látott ismerősök, barátok találkozzanak egymással, erősítve ezzel az emberi kapcsolatokat, az összetartozás fontosságát.

Iskolások műsora is színesítette a programot (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

Annak érdekében, hogy elismerjék azokat, akik Rákóczitelep közösségéért és annak fejlődéséért tevékenykedtek, az alapítvány hat évvel ezelőtt létrehozta a „Rákóczitelepért” elismerő címet. Idén Kasza Béláné, a helyi nyugdíjas klub elnöke kapta e megtisztelő címet.

Kasza Béláné meghatódva vette át az emlékplakettet.
– Nagyon megtisztelő és egyben meglepő volt számomra, hogy megkaptam ezt az elismerést, hiszen úgy gondolom, élnek itt még olyan emberek, akik nálam talán többet dolgoztak, tettek Rákóczitelepért, az itt élő közösségért. Munkámat eddig is tiszta szívből végeztem, továbbra is így fogok tevékenykedni – mondta Kasza Béláné.

Kasza Béláné Rózsa Eleonóra Pusztaközpontban nőtt fel, itt is járt általános iskolába, ahol aktív tagja volt a közösségnek. Tanulmányait a hódmezővásárhelyi gimnáziumban folytatta, közben összefogta a pusztaközponti fiatalokat és egy kis színjátszókört is alakított, több helyen is felléptek. A középiskola után dajkaként, majd varrónőként dolgozott. Férjével 1976-ban költöztek Rákóczitelepre, meghatározó személyisége volt kezdetben az óvodai, majd iskolai munkaközösségnek, valamint szerepet vállalt a Rákóczitelepen végzett társadalmi munkában is. 15 éve tagja a helyi nyugdíjas klubnak, 10 éve elnöke. Vöröskeresztes titkár, valamint vezetőségi tagja a Megyei Nyugdíjas Szövetségnek.

A nap folyamán programok sokasága várta a kicsiket és nagyokat. Felléptek gyerekek és idősek, volt zene, tánc, birkózó és karatebemutató, ingyenes ugrálóvár és játékkuckó, kirakodóvásár, arcfestés, kézműves foglalkozások. A részeg szemüveg mellett az íjászkodást is kipróbálhatták az érdeklődők. Az egyik legnépszerűbb program a focibajnokság volt. Pörkölt, sütisütő és rajzverseny is színesítette a programot, végül tombolahúzással és vacsorával zárult a rendezvény.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.