- hirdetés -

A népi hiedelem szerint olyan lesz az új évünk, ahogyan az óév utolsó napját töltöttük.

Úgy tartja a babona, hogy gazdag éléskamrát kell felhalmoznunk szilveszter napjára, amely meghozza jövőre a bőséget. Emellett, ha bármilyen üres vagy félig üres fűszertartónk, rizses és lisztes bödönünk van otthon, érdemes az óév utolsó napján feltölteni. A hűtőt sem szabad ilyenkor teljesen kifosztani, annak ellenére, hogy kifejezetten habzsolnunk kell a kulináris élvezeteket ezen a napon. Ha azt szeretnénk, hogy jövőre sok pénz álljon a házhoz, a lencsefőzelékbe csülköt is főzzünk. A malac ugyanis a népi hagyomány szerint előtúrja a szerencsét, ezzel fokozza a gazdagsághozó lencse hatását. Kerüljük viszont a csirkét és halat, mert az előbbi elkaparja a szerencsénket, míg az utóbbival elúszik a pénzünk. Ünnepi aszatunkon rétes is legyen, mert azzal lehet jó hosszúra nyújtani boldog éveinket.

Miért trombitálunk szilveszterkor? Régen szilveszter éjjelén a pásztorok a hangzavarral űzték el a faluból a gonoszt. Kolompolással, ostorcsattogtatással ébresztették fel a gulyát is, hogy az állatok a másik oldalukra forduljanak. A népi hiedelem szerint ez biztosította, hogy a következő évben a nyáj gyarapodni fog.

A szilveszter hivatalosan is a pihenésé. A népi babona szerint ilyenkor már tilos mosni, takarítani, ugyanis ez nagy balszerencsét, valaki halálát is jelentheti a következő évben. Ha tehetjük, még december 31. előtt rakjunk rendet otthonunkban. Egyes vidékeken szilveszter napján azt tanácsolják, hogy semmit ne vigyünk ki a házból, még a szemetet sem, mert ezzel jó szerencsénket is kitesszük az utcára. Akkor se essünk pánikba, ha ezen az éjjelen átsétál előttünk egy fekete macska, ugyanis ilyenkor ez kifejezetten szerencsét jelent.

A malac szerencsét és gazdagságot hoz

Még mielőtt koccintanánk egyet, érdemes szó szerint tiszta lappal lépni az új évbe. A spanyoloknál szokás például, hogy leírják egy papírra, mi minden rossz dolgon vannak túl, majd elégetik a lapot. Így elengedik az óévi terheket és sérelmeket. Ha párkapcsolatunkat szeretnénk harmonizálni, elmélyíteni, mielőtt kedvesünkkel koccintanánk, fogjuk meg egymás kezét, és öntsünk egy kis pezsgőt mindkét pohárból a lábunk elé. Ez összemossa a koccintók szívét a következő évre. Újév napján bármennyire is másnaposak vagyunk, ha nem muszáj, ne hívjunk orvost, mert a babona szerint a következő évben sűrűn látogatjuk majd a rendelőket. Persze vészhelyzet esetén ne késlekedjünk orvoshoz fordulni! Viszont állítólag szerencsét hoz a házhoz, ha elsőként egy férfi lép be ajtónkon január elsején.

Ha az új év első napján talizmánként hordható kismalacot, arany patkót vagy lóherefigurát ajándékozunk barátainknak, egész évben szerencséjük lesz.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.