- hirdetés -

Újabb határon túliak tettek állampolgársági esküt Orosházán.

Összesen tizennégy határon túli magyar tette le az állampolgársági esküt Zalai Mihály alpolgármester előtt csütörtök délután. A főleg Aradról érkezett idősek, fiatalok és családok közösen mondták esküjüket, majd az okmányok aláírása után hivatalosan is magyar állampolgárokká váltak.

Többüknél könny szökött a szemekbe, amikor belenéztek a hivatalos iratba és ott a nevük mellett a Magyar állampolgár kifejezés szerepelt. Egy idős aradi úr és unokája is nálunk vált hivatalosan újra magyarrá. Mórocz Tibor Aradon élő újságíró kimondottan Orosházán szerette volna letenni az esküt.

Mórocz Tibor és unokája, Ádám - hivatalosan is magyarok lettek (Fotó: Melega Krisztián)

Mint elmondta, katona dédapját az 1840-es években helyezték át Aradra, és a család ott telepedett le. Tudomása szerint ősei Orosházáról származtak el, ezt szeretné régóta kideríteni. Nemrégiben Aradon, egy Orosházával közös városi kiállításon beszélgetett itteniekkel. Így került kapcsolatba az orosházi Mórocz Etelkával, aki nekiállt felkutatni Mórocz Tibor családfáját. Etelka néni is ott volt az eskütételen. Elmondta, egyelőre nem járt sikerrel, de nem adja fel.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.