- hirdetés -

Azért, hogy a diákok ne váljanak a káros szenvedélyek rabjaivá, a megelőzésre helyezik a hangsúlyt az általános iskolákban.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatásával jött létre immár harmadik alkalommal az az iskolai prevenciós foglalkozás sorozat, mely a városi általános iskola 7. osztályos tanulóinak adott átfogó képet a káros szenvedélyek hatásairól és következményeiről. Ennek zárásaként hétfő délután a József Attila iskolában rendeztek drog alternatíva napot.

A díler a barátok között van

Tavaly november óta minden hetedikes osztályban foglalkozásokat tartott a Mi-Értünk Egyesület szakembere, ahol a gyerekekkel nyíltan beszéltek a legális és az illegális szerekről, azok hatásairól. A törvények szerint illegális mindenféle kábítószer, míg legálisak az alkohol- és a dohánytermékek.
– A beszélgetések alkalmával kiderült, hogy a diákoknak vannak információik a különféle illegális szerekről, de azok hatásaival már nincsenek tisztában – mondta Osváth Eszter, a Mi-Értünk Egyesület munkatársa. – Az alkohol és a dohányzás témakörét már jobban ismerik, hiszen a mindennapi életben sűrűbben találkoznak ezekkel, és egyesek már ki is próbálták – tette hozzá a szakember.

 

A gyerekek kiválogatták, melyik szernek mi a mellékhatása (Fotó: Melega Krisztián)

Megtudtuk, hogy a diákok téves információk alapján gondolkoznak a kábítószerekről. Legtöbbjük úgy képzeli, hogy a drogcsempész nagy autóval jön és az ablakon adja ki a kábítószert.
– Pedig a valóságban nem így történik a terjesztés. A kábítószerdíler általában a baráti társaságból, a közösségből kerül ki. Ezért is fontos, hogy a gyerekek tisztában legyenek a következményekkel, hogy adott esetben nemet tudjanak mondani a kísértésnek. Tapasztalatunk szerint ebben a korban illegális szert még nem használnak, viszont 13-14 évesen már sokan rágyújtanak. Emellett ennél a generációnál divatos a vízipipa, és az alkoholfogyasztás is jelen van már alkalomszerűen – hangsúlyozta Osváth Eszter.

Agresszív, ha nem kap anyagot

Az iskolában több mint 100 hetedik osztályos diák vett részt a programon, mely során csoportokban dolgoztak a nebulók, vélemény felvállalásra és a nemet mondás stratégiájának erősítésére helyezve a hangsúlyt. Hétfőn délután egy játékos vetélkedő formájában több állomáson kellett számot adni tudásukról, melynek középpontjában a káros szenvedélyek hatásai álltak.

A Czina iskola csapata is részt vett a vetélkedőn. Szendi Nikolett kérdésünkre elmondta, legjobban az maradt meg benne, hogy az alkohol és drogfüggőket elvonóba viszik ahol lehetőségük van a leállásra.
– Ismerettségi körömben is van olyan ember, aki drogozik és iszik. Megromlott az egészsége, és ha nem jut hozzá a szerhez vagy az alkoholhoz, akkor nagyon agresszív lesz. Sajnos már a mi korosztályunk egy része is cigizik, iszik. A közösség könnyen belevisz minket is a rosszba, és sokszor láttam már olyat, hogy aki nem gyújt rá a többiekkel, azt kiközösítik.

A szintén Czina iskolás Szabó Roland úgy véli, a sport segíthet megelőzni a káros szenvedélyeket.
– Én focizok, és ez segít abban, hogy egészségesen éljek. De tudom, hogy nagy elszántság is kell, hogy valaki ne szokjon rá a cigire vagy a drogra. Főleg akkor nehéz ezt megállni, ha a társai erre buzdítják.

A megelőzés a fontos

A programok egyik főszervezője, Horváthné Csepregi Éva iskolapszichológus úgy látja, a siker kulcsa abban rejlik, ha érzelmi oldalról közelítik meg a témát.
– Legfontosabb cél, hogy a gyerekek ne a kortárs csoport által diktált negatív irányába menjenek el, hanem olyan alternatívát válasszanak, mely az életüket pozitív irányba viszi. Ha a mozgás, sport, zene, tánc felől szólítjuk meg őket, mindezek az üzenetek könnyebben célba találnak – mondta.

Kiemelte, hogy a hetedikes korosztály a legérzékenyebb arra, hogy a negatív hatásokat magára vegye, de ha időben megértetik velük a veszélyeket, nagy eredményt érhetnek el.
– Ebben a korosztályban elsődleges a megelőzés. Ha már baj van, akkor jön a pszichológia és az orvosi segítség, de ebben a korosztályban ilyennel még nem találkoztam. Ezért fontos, hogy minden gyerekkel megismertessük a káros szenvedélyek hatásait és értelmes alternatívát nyújtsunk nekik ezek helyett.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.