- hirdetés -

Ha egy létrán szemléljük a diplomás béreket, akkor azt látjuk, hogy a tanári fizetés igencsak az alsó fokok egyikén áll. Az önkormányzat pályázatok segítségével próbál egy kis anyagi pluszt nyújtani a pedagógusoknak.
Az önkormányzat pénzügyi osztályán dolgozók az intézmények vezetőivel együttműködve a tavalyi évben is rengeteg sikeres pályázatot adtak be az Oktatási és Kulturális Minisztériumhoz.  Ezek között szerepelt több olyan, ami a pedagógusok számára jelent nem kevés plusz pénzt.

Az országos átlagbéreknél a legtöbb oktatói csoport jelentősen rosszabbul keres – olvasható az eduline.hun. Erre vonatkozóan a Workania készített egy felmérést. Eszerint az oktatói szférában csak az egyetemi, főiskolai oktatók keresete magasabb a hazai átlagbérszínvonalnál. (Az országos bruttó átlagbér Magyarországon 209.200 forint, a diplomás munkavállalók fizetési átlaga 309.700 forint.)  Az általános iskolai tanárok az országos átlagnál 22 százalékkal kevesebbet, bruttó 162.200 forintot kapnak.

Az orosházi általános iskolák tanárai számára 22 millió forintot nyertek. A halmozottan hátrányos helyzetű diákokat oktató pedagógusok között például a 2009-ben beadott pályázat elbírálása után, vagyis a most lezárult tanévben több mint 6 millió forintot osztottak szét. Emellett tavaly a hátrányos helyzetű diákok oktatására 4 millió forint pályázati pénzt nyert a város. A felzárkóztató oktatás támogatása mintegy 1,5 millió, az esélyegyenlőségi támogatásra pedig majd 3 millió forintot kaptak az intézmények.
Szép összeget, 3, 5 millió forintnyi pótlékot sikerült az osztályfőnökök számára is kiharcolni. A sajátos nevelési igényű diákokkal foglalkozó tanárok is kaptak plusz pénzt, összesen 232 ezer forintot. Ezt a pénz három pedagógus között osztották szét. A legnagyobb összeget, 12 millió forintot teljesítménymotivációs pályázaton nyertek el a pedagógusok részére.

Motiváló erejű támogatás

A 2010-es évben újabb nyertes pályázatoknak köszönhetően jutottak pénzhez a tanárok. Az általános iskolákra vonatkozóan több mint 3 millió forintot osztanak szét az olyan intézményben dolgozó tanárok között, akik az integrációs rendszerben részt vesznek (a kardoskútival együtt ez összesen 5 tagintézményt jelent).
Emellett az ügyviteli iskola, a Táncsics gimnázium és az általános iskolák osztályfőnökei idén is kaptak mintegy 3,5 millió forintnyi osztályfőnöki pótlékot. A 7 évenkénti pedagógus továbbképzésekre is pályáztak az idén. A 2009/2010. év II. félévében 20 fő, a 2010/2011-es év szintén II. félévében pedig 13 fő képzését, vizsgáit támogatták 125 ezer forint értékben.
A legtöbb támogatást az általános iskolák nyerték el. Ez főként Orosz László főigazgató helyettesnek köszönhető, aki Varga Endrével, a Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Osztályának vezető tanácsosával, a pályázatok koordinátorával közösen dolgozott a beadott munkákon. A gimnázium részéről Kulcsár László, az óvoda részéről pedig Jávorcsik Pálné dolgozott a támogatások elnyeréséért.
A tanári fizetésekről mindig azt halljuk, kevés, nagyon kevés, aránytalanul kevés. Így mindenképp fontos, és megérdemelt is ez az anyagi segítség a pedagógusok részére. Ahogy a teljesítménymotivációs pályázat neve is mutatja, valóban szükségük van erre a támogatásra az anyagi segítség mellett azért is, hogy újra lelkesen lépjenek be az iskola épületébe.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.