- hirdetés -

Életutak alcímmel jelent meg az ötödik kötete a Mi, orosháziak című sorozatnak, amely dr. Kiss A. Sándor nevéhez kötődik.
Jelen kiadásnak már Koszorús Oszkár helytörténész lett a társszerzője, aki Sándor bácsi utolsó kívánságát teljesítette azzal, hogy befejezte az általa elkezdett munkát.
Pénteken este a városi könyvtárban mintegy 80 résztvevő bizonyította a „sok jó ember…” kezdetű szólás igazságtartalmát. A könyvbemutatóra jóval nagyobb volt az érdeklődés az előzetes várakozásoknál. A jelenlévők közül legtöbben már kezdésre kezükben tartották a könyvet, lapozgatták, nézegették a fotókat, amelyek családtagjaikat ábrázolta.
Nemcsak a város jelenlegi lakói tartották fontosnak, hogy a könyv révén való érintettségük okán részt vegyenek a bemutatón, az ország messzi városaiból is eljöttek orosháziak. Olyanok, akiknek fontosak a gyökereik, kérdésünkre érdekes képet is festettek a mai Orosházáról. A hétköznapokon felül emelkedve úgy látják: szép, szinte mediterrán hangulatú, nyugodt, igazi dél-alföldi kisváros lett a város, amelyhez erős szálak kötnek sokakat a világban.

Koszorús Oszkár az ötödik kötetről mesélt a népes hallgatóságnak (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Koszorús Oszkár az ötödik kötetről mesélt a népes hallgatóságnak (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A bő egy órás est során Németh Béla polgármester, Koszorús Oszkár, Lovrityné Kiss Beáta (dr. Kiss A. Sándor lánya) és Gavallér Ákos, a Székács iskola növendéke közreműködött.
Koszorús Oszkár rövid köszöntője után a polgármester a tavaly elhunyt dr. Kiss A. Sándorra emlékezett, a sorozat elindítójának portréját később lánya egészítette ki. Németh Béla kiemelte: Sándor bácsi azzal, hogy rávette egykori iskolatársait, hogy írják le életük történetét, és az írásokat kiadta, annak a hitének adta bizonyságát, hogy nem csak a közszereplők fontosak, de figyelemre méltó tanúsággal bír az ún. „egyszerű” emberek életútja is. Szólt arról is, hogy a sorozat nagymértékben erősíti az orosháziakra jellemző lokálpatriotizmus megmaradását, erősítését. Ugyanakkor felkérte Koszorús Oszkárt a sorozat folytatására.

Kiss A. Sándor laudációját ide kattintva letöltheti és olvashatja (.jpg)

Koszorús Oszkár a könyv szereplőinek felsorolása közben mesélt a könyv szerkesztése közben tudomására jutott, egyes családokhoz kötődő adatokról, történetekről is. Szerinte sajnálhatjuk, hogy száz évvel ezelőtt nem voltak olyanok, akik hasonlóra rávették volna kortársaikat.

Az eseményre nagyon sokan mentek el, mely igazán örömteli
Az eseményre nagyon sokan mentek el, mely igazán örömteli
Fésűné Bálint Gizella és (egykori) tanítványa, Szántai Márk négy olyan családdal készítettek interjút, akik a Benes-dekrétumok következményeként, kitelepítésüket követően leltek otthonra Orosházán. Az ifjú (Kazinczy-díjas) táncsicsos diák amolyan rövid szónoklatot is hozott a könyvbemutatóra, amelyet figyelemre méltó képességekkel ismertetett a jelenlévőkkel.

A városi televízió Paletta című kulturális magazinja hosszabb összefoglalót ad az eseményről június 10-én 19 órától. Ha elmulasztja, nézze az ismétléseket!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.