- hirdetés -

Egy körlevél kering a neten, miszerint a mentősök kérik, hogy az ICE-t üssük be a telefonba, mert akkor azt a számot hívják ha bajba jutunk. Igaz vagy sem? Ennek jártunk utána.Pár nap leforgása alatt emailen és iWiW-en is tömegével kaptunk olyan üzenetet, melyben arról győzködtek minket az ismerősök, hogy de most azonnal kapjuk elő a telefont és írjuk bele az ICE 1-et, mert a mentősök ezt kérik tőlünk. Kezdett gyanús lenni a dolog, ezért egy kis „nyomozásba” kezdtünk.

ICE ICE Baby

A körlevél tartalma a következő:
Mentősök tapasztalták, hogy közlekedési baleseteknél a legtöbb sérültnek van mobiltelefonja. Olyan sérülteknél, akikkel nem lehet kommunikálni a segítségükre sietők nem tudják, hogy a telefon hosszú címlistájából kit értesítsenek. Mentőápolók és mentőorvosok azt javasolták, hogy a szükség esetén értesítendő személy adatait mindenki ugyanazon megjelölés alatt adja meg.  A nemzetközileg elismert megjelölés: ICE (= In Case of Emergency = „vész esetén”).
Ezalatt a név alatt annak a személynek a telefonszámát kell megadni, akit vészhelyzetben- szükség esetén a rendőrségnek, mentőknek, tűzoltóknak- fel kell hívni. Ha több ilyen személyt szeretne megadni a következőképp lehetséges: ICE1, ICE2, ICE3 stb.. Könnyű megcsinálni, nem kerül semmibe és vész esetén nagy segítség lehet! Küldd el minél több barátodnak, ismerősödnek, hogy minél szélesebb körben elterjedhessen ez a hír!
 

Mentés közben nem telefonálgatnak (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Mentés közben nem telefonálgatnak (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
 

Az anyu és apu egyértelműbb

Nem hagyott bennünket nyugodni a dolog, hogy a magyar mentősök ugyan miért kérnének angol jelzést egy magyar telefonba? Így a körlevelet eljuttattuk az Orosházi Mentőállomás vezetőjéhez, akit arra kértük fejtse ki véleményét annak tartalmával kapcsolatban.
Kovács Tibor elmondta, még nem találkozott ezzel a körlevéllel. Véleménye szerint az abban leírtak tartalma egy fordítás lehet, ami azt jelenti, hogy nem Magyarországon dolgozó közfeladatot ellátó személyek írhatták, azért is szerepel benne az a bizonyos ángilus megfogalmazás, amit hazánkban nem feltétlenül ért meg mindenki.
– Egy baleset helyszínén mentést végezve nem foglalkozunk a távollévők informálásával, csak a sérültekkel és azok intézetbe szállításával. A hozzátartozók értesítése nem a mentők, hanem a rendőrség feladata. Véleményem szerint az ICE1-ICE2-nél egyértelműbbnek tűnik, ha a hozzátartozók telefonszáma anyu, apu, testvér stb. alatt szerepel, de mindig az a legbiztosabb, ha személyes azonosító van nálunk. Legyen az igazolvány, útlevél, jogosítvány, vagy bármi, hiszen mindannyian szerepelünk egy bizonyos állampolgári nyilvántartásban, ahonnan pillanatok alatt igen sok adatot meg lehet szerezni – mondta az orosházi mentős.

ICE ICE Baby – mentős logóval

Az álláspont alapján egyértelműnek tűnt számunkra, hogy a magyar mentősök egyáltalán nem javasolták, hogy hozzátartozóinkat ilyen módon jelöljük telefonjainkban. Igen ám, de pár nap múlva egy újabb körlevél is a birtokunkba jutott, melynek tartalma megegyezik az előzővel, azonban rajta van az Országos Mentőszolgálat logója, ami azért már elgondolkoztatott bennünket. Már nem azért, mert nem hittünk Kovács Tibor szavainak, de a levél a logóval együtt igen hivatalos formát öltött.

A hamisított levél (letöltéshez klikk)
A hamisított levél (letöltéshez klikk)
Hogy végérvényesen teljes bizonyságot kapjunk e bizonyos körlevéllel kapcsolatban, mindkét változatot eljuttattuk az Országos Mentőszolgálat kommunikációs- és PR igazgatójához, Győrfi Pálhoz és kértük mondja el véleményét. Az üggyel kapcsolatban az alábbi nyilatkozatot juttatta el az OrosCafe.hu-nak:
– A felhívás nem a mentőktől származik, logónkat tudtunk nélkül használják. Álláspontunk a következő: Az ICE ötlete bizonyos esetekben hasznos lehet, de elsősorban nem a mentők számára. A mentők a sürgős ellátás után a beteget mielőbb kórházba szállítják. A hozzátartozók értesítése a rendőrség, illetve a kezelést végző kórház feladata. Ráadásul a beteg mobiltelefonjának eseti felhatalmazás nélküli használata bizonyos esetekben konfliktushelyzetet teremthet, vagy akár jogi aggályokat is felvethet.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy ezek szerint az egész nem más, mint egy hoax, azaz átverés. Eggyel több valótlan tartalmú körlevél kering az internetes nagyvilágban. Aki ezt olvassa, küldje el minden ismerősének, hogy ők is tudják: jobb az anya és az apa, mint az ICE.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.