- hirdetés -

A címben feltett kérdésre a Táncsics Stúdió diákjai már korábban választ adtak nekünk kisfilmjükkel, mellyel díjat nyertek Rómában.

„Az vagy, amit megeszel?”
„Ahol van mit enni, ott a betegség meg nem telepszik?”

Melyik igaz ma? Mit jelent a mai ember számára az evés?
Aki látta a „Túl a sövényen” című Disney mesét, az már részben tudja. A jelenkor embere csak eszik, és eszik, mértéktelenül, mindent, amit csak megkíván. A választék óriási, a globalizációval az ételek is átvágták az országhatárokat.

És mi a másik fő szempont a táplálékválasztás során? Az időspórolás, a gyorsaság. Azt edd, amit a leggyorsabban megehetsz! De vajon mihez vezethet ez a gyors és egészségtelen táplálkozás?

A Táncsicsisták megmutatták.

Food4U!

Az idén ötödik alkalommal megrendezett Food4U nevet viselő, egészséges életmódra ösztönző filmes pályázatra az orosházi Táncsics gimnázium Csányi László vezette csapata ismét beadta jelentkezését, és a tavalyi közönségdíj után most a különdíjat nyerte el.

Az útról készült kisfilm

Ezt a díjat a többek között nemzetközi reklámipari és táplálkozási szaktekintélyekből álló zsűri ítélte oda az orosházi fiataloknak, akik a „Death List” címet viselő videó spotjukkal próbáltak meg rámutatni arra, hogy az egészségtelen ételek is veszélyesek lehetnek szervezetünkre, akárcsak a drog vagy az alkohol.

A Food4U egy igazi nemzetközi megmérettetés volt, 16 ország 38 csapata vett részt a versenyen, köztük az orosházi mellett még egy másik magyar, egy gyulai stáb is.

A benyomások

A csoport tagjainak felejthetetlen élményekben volt részük, hiszen amellett, hogy lehetőségük nyílt más országok közel négyszáz diákjával együtt szórakozni, egy rangos, nemzetközi versenyen részt venni, megismerhették Velence és Róma nevezetességeit is. A hangulat végig remek volt, a kijutott csapattagok együtt bulizták végig ezt a néhány napot.

A versengés mellett az összetartás még erősebbé vált a résztvevők között, hiszen egymás munkáit kitörő örömmel és jókedvvel figyelték, majd viharos tapssal értékelték. A díj elnyerése után a mieink igazi sztároknak érezhették magukat, akikkel egyesek még le is fényképeztették magukat.

091006_food4u_tancsicsstudio_dijatadas
A díjátadás öröme Rómában (klikk a képre) Fotók: Táncsics stúdió

És hogy mivel érdemelték ki a különdíjat? Az eredetiségük abban állt, hogy az egészségtelen táplálkozáson túl az alkohol és a drog veszélyeire is hangsúlyt helyeztek kisfilmjükben, felhívva a figyelmet a mai fiatalság egyéb problémáira is. Az ötletük eredeti és hatásos volt, hiszen filmjükben szimbolikus úton szembesítették a nézőket azzal, hogy mennyire esztelenül futnak vágyaik után. Egy csinos szőke lány hívásának ellenállni nem tudó fiú szomorú végzetéről szól a történet, aki vakon követve a vágyódását a halálba fut. Az egészségtelen ételekhez való kötődés ugyanilyen véghez vezethet, ha az emberek nem a fejükkel, hanem csak a hasukkal gondolkoznak.

Mi lesz jövőre?

A Táncsicsisták mindenképpen kint akarnak lenni a 2010-es fesztiválon is. Ötleteik már vannak, de ahogy ők mondják, nem egy ember elképzelése alapján készítik el a munkájukat, hanem mindenki belead egy kicsit a saját fantáziájából.

A jövő évi verseny nevelő jellegű mondanivalójáig elégedjünk meg egy ősi magyar közmondás tanulságával:
„Három dolog egészséges: eleget nem enni, munkától nem futni, és nem bujálkodni!”

B. Imre. Julianna – Szőke Anett

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.