- hirdetés -

Március 1-jétől az egymilliárd forint feletti árbevétellel rendelkező élelmiszer-kereskedőknek figyelemfelhívó tájékoztatót kell kihelyezniük, amennyiben egy termékük kiszerelése csökkent – tájékoztatott a kormány döntéséről a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Egyes gyártók termékeik kiszerelését csökkentve, változatlan áron értékesítették azokat, így ha nem is szándékosan becsapva, de mégis a gyanútlan vásárlók kárára jártak el. Ezt a jelenséget zsugorflációnak vagy legrammozásnak nevezzük. Ekkor a termékeknek csökken a mérete, kiszerelése vagy mennyisége, majd új, kisebb kiszerelést kap vagy minőségromlás tapasztalható a terméknél, miközben annak ára változatlan marad.

A kiszerelés, így különösen a tömeg vagy térfogat csökkenésének viszonyítási alapja az adott termék gyártója által 2020. január 1. és 2023. július 1. között alkalmazott kiszerelés. A Nébih folyamatosan frissülő listáján megtekinthetőek azon termékek, melyeknél az említett viszonyítási időszakhoz képest csökkent a kiszerelés nagysága. A kereskedők tájékoztatási kötelezettsége 2 hónapig áll fenn, főszabály szerint az új, csökkentett méretű termék kereskedő általi forgalmazásától kezdődően – adták hírül a kormany.hu-n.

Ha az élelmiszerboltban ezt a figyelmeztetést látja, különösen nézze meg az adott termék csomagolásán szereplő adatokat!

plakát: portal.nebih.gov.hu; illusztráció: pixabay.com

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.