- hirdetés -

Tudatosan építi karrierjét a sportban és a civil életben egyaránt.

Úton-útfélen halljuk, hogy kevés a labdarúgó játékvezető. A női asszisztensekről nem is beszélve. Az elmúlt hétvégén az OMTK-ULE – Törökszentmiklós felkészülési mérkőzés „partjelzőjeként” segítette a játékvezető munkáját Jávorka Eliza. Őt kérdeztük a sporttal való kapcsolatáról.

Honnan a sport szeretete?

– Amióta az eszemet tudom, szeretem a sportot, azon belül is a labdajátékokat. A családomban senki nem foglalkozott labdarúgással, ez a szeretet általános iskola alsó tagozatban alakult ki, ahol a legtöbb szünetben, csatlakozva a fiúkhoz rúgtuk a bőrt az udvaron.

Miért pont a foci, hölgyeknél ez ritka?

– Eleinte kézilabdáztam, azt is nagyon szerettem, de a szívem mélyén mindig a foci iránt érdeklődtem jobban. Abban az időben élte fénykorát a Messi-Ronaldo szuperpáros, focis kártyákat gyűjtöttünk az osztálytársakkal és utánoztuk az őrült cseleket, gólörömöket. Ez meghatározta a gyerekkoromat és mint kiderült, nagy hatással lett a jövőmre is.

Milyen szinten vezet mérkőzéseket?

– Ezen a nyáron lesz egy éve, hogy felkerültem a női NB1-es asszisztensi keretbe. Szezon közben nagyrészt ezen osztályú, vagy női NB2-es mérkőzésekre küldenek. Vármegyei szinten ritkábban, teljesen különböző szintű és osztályú mérkőzésekre járok.

Asszisztensként egy MTK Budapest-Haladás Viktória NB I-es mérkőzésen (fotó: MTK Budapest engedélyével)

Meddig lehet eljutni a ranglétrán?

– FIFA játékvezető-asszisztens kerettagság a célom. Szeretem a kihívásokat és nagyon szeretek utazni. Erre pedig a női labdarúgás fejlődésével a jövőben egyre több lehetőségem lesz.

A focival egyébként is jó barátságban áll. Igaz, hogy focizik is?

– Ahogy már említettem, gyerekkorom óta érdekel a foci, bármilyen formájában. Gimnazista éveim alatt a Békéscsabai NLSC csapatában játszottam szabadtéri bajnokságban és téli futsal tornákon is. Emellett szívesen foglalkoztam megyei mérkőzések kamerázásával és vágásával. Ma már az aktív labdarúgás ezen fajtáját befejeztem, ahogy a kamerázást is, de hobbi szinten szívesen veszek részt például téli teremtornákon.

Ma már a szurkolók nem csak a „Szemüveget a bírónak!” rigmust skandálják. Nem tart ezektől a bekiabálásoktól?

– Ebben a szakmában szükség van a talpraesettségre és az esetleges hibás döntéseken a gyors túllendülésre. Természetesen fordult már elő velem, hogy nem sikerült úgy a mérkőzés, ahogy én elvártam volna magamtól. Konkrét esetet nem tudnék mondani, nem történt szerencsére olyan, ami bármely más normál mérkőzésen ne fordulna elő. Ha egy „indulatosabb” mérkőzés látszik kialakulóban, a legfontosabb, hogy nyugodtan reagáljuk le, ne tegyünk még több olajat a tűzre. Fontos, hogy kommunikáljunk a külvilággal: a játékosokkal, az edzőkkel és néhány esetben a nézőkkel. Megadjuk egymásnak a kölcsönös tiszteletet.

Meddig tervezi a focit és a játékvezetést?

– A futball mindig is az életem része lesz. Az aktív pályafutás időtartamára nincs tervem, addig fogom csinálni, míg minőségi működést tudok produkálni.

Mivel foglalkozik a civil életben a nagyszénási „asszisztens”?

– Jelenleg a Debreceni Egyetem Műszaki Karán vagyok aktív hallgató. Utolsó félévemben járok az alapképzésben, mely után okleveles mechatronikai mérnök leszek. Ezt befejezve mesterképzésre fogok jelentkezni.

Sok sikert az iskolapadban és a sportpályán egyaránt.

– Köszönöm!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.