- hirdetés -

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi törvény alapján a képviselő-testület tagjai vagyonnyilatkozat tételre kötelesek. Ennek először a megválasztásuk után, majd ezt követően minden év január 1-től számítva 30 napon belül kell megtenniük.

Ehhez minden képviselőnek csatolnia kell a vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársának, valamint gyermekének a vagyonnyilatkozatát is. Amennyiben ezt valaki elmulasztja, akkor képviselői jogát sem gyakorolhatja, tiszteletdíjat és természetbeni juttatást, költségtérítést sem kaphatnak.

– A vagyonnyilatkozatot a szervezeti és működési szabályzatban erre kijelölt bizottság tartja nyilván és ellenőrzi. Az önkormányzati képviselő vagyonnyilatkozata – az ellenőrzéshez szolgáltatott azonosító adatok kivételével – közérdekből nyilvános. Az önkormányzati képviselő és hozzátartozója tárgyévben tett vagyonnyilatkozatának benyújtását követően, az előző évre vonatkozó vagyonnyilatkozatukat a vagyonnyilatkozat-vizsgáló bizottság a képviselőnek visszaadja. Az önkormányzati képviselő hozzátartozójának nyilatkozata nem nyilvános, abba csak a vagyonnyilatkozat-vizsgáló bizottság tagjai tekinthetnek be az ellenőrzés céljából – olvasható a tájékoztatóban.

A vagyonnyilatkozatot a Szervezeti és Működési Szabályzatban erre kijelölt bizottság – az Ügyrendi- és Tulajdonosi Jogokat Gyakorló Bizottság – tartja nyilván és ellenőrzi. A képviselőknek a nyomtatványokat január 29-én 10 és 12 óra között a városháza első emeleti kistermében kell átadniuk a bizottságnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.