- hirdetés -

Ahogy a legtöbb megvásárolható termék és szolgáltatás, úgy a kutyatartás ára is igencsak megnőtt az utóbbi években. 2018-hoz képest 33 százalékkal kell többet fizetni egy gazdának idén, a kedvencüket érintő dolgokért, mint a táp, az orvosi kezelés, a különböző felszerelések és játékok. Ezzel kapcsolatos tapasztalataikat Pillár Napsugár kutyagazda, valamint a Szikhát Menhely is megosztotta.

Átlagosan legalább 190 ezer forintot költ házikedvencére egy kutyatartó a Cofidis pénzintézet legutóbbi kutatása szerint, melyben arra is kitér, csak az etetés elérheti a 12 ezer forintos költséget havonta. Magyarországon átlagosan tíz emberből négyen tartanak kutyát otthon, a statisztikába pedig Pillár Napsugár is beleillik, hisz párjával négy kutyáról gondoskodnak.

– Természetesen az, hogy mennyibe kerül egy kutya tartása sokban függ annak fajtájától, nagyságától és korától. Nálunk az angol buldog, Böbe már elmúlt nyolc éves, ráadásul túl van egy műtéten is, így ő rendszeresen kap vitaminokat, ami havonta körülbelül 10-15 ezer forintba kerül. Kesszi, a német dogunk óriástestűként szintén külön figyelmet igényel. Ízületei miatt általában zöld kagyló kivonatot kap, és mivel Walle és Lilo is sportolnak, így ők is kapnak ízületvédőt, illetve egyéb vitaminokat. Tavasztól őszig a szívférgesség ellen is védjük őket, ami szintén további kiadást jelent, emellett természetesen oltást is kapnak és egyéb orvosi költségek is felmerülhetnek – mondta Napsugár, számukra a kutyák étkeztetése mellett mi jelent további költségeket.

Mivel Napsugár kedvencei külön diétán vannak, így ők csak nyers húst esznek. Bizonyos időközönként ajándékokat is kapnak, emellett természetesen a versenyek esetében is vannak nevezési díjak, de ez már nem érinti az átlagos kutyatartókat.

– A menhelyen volt már 250 is a kutyák száma, de ezt az utóbbi időben lecsökkentettük 180-ra, ez viszont egy állandó szám. Muszáj volt valamivel kevesebb maximum számot meghatározni, hiszen már anyagilag sem bírtuk volna, és munkaerő sem volt annyi, valamint a kutyáknak sem volt jó, hogy zsúfolva voltak – ismertette Pukánszki Tamás az Orosházi Állat-és Természetvédő Közhasznú Egyesület elnöke. – Úgy tudjuk tartani az árak növekedésével a versenyt, hogy több támogató is segít minket, hiszen a magyarországi 1 százalékból képtelenség lenne fenntartani a menhelyet. Van egy német partnerünk is, aki rengeteg segít, illetve Orosházán és környékén élő emberektől és szervezetektől is többször kapunk adományt – tette hozzá.

Az árak növekedését tehát ők is megérezték, nem beszélve az orvosi költségekről, de ezekre mind szükség van. Az elnök azt tapasztalta, habár valamennyit javult az állattartással kapcsolatos felfogás, amennyiben valaki megunja az állatot rögtön szeretne tőle megszabadulni. Így a 180 kutya mindig állandó, vagyis támogatásra, adományra mindig szüksége van a menhelynek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.