- hirdetés -

Mosó Benjámin mintegy tíz éve az olasz ételkülönlegesség szerelmese. A tótkomlósi származású pizzaszakács, vagy ahogyan a szakmájában használatos, pizzaiolo folyamatosan kísérletezik az alapanyaggal és a feltétekkel. Az elmúlt időszakban magyar hírességektől is zsebelt be elismeréseket.

Kezdetben egy erre a célra kialakított pizzaformát használva gyakorolt, majd az eszközt elhagyva, szabad kézzel formázta meg tésztáit. Mintegy hat éve foglalkozik komolyabban a pizzakészítéssel. Elméleti tudását gyarapítja, fórumokat olvas, workshopokra jár, és természetesen a különböző lisztek, élesztő, kovász és feltétek véget nem érő tesztelésével és kísérletezgetésével igyekszik megtalálni az ízlésének leginkább megfelelő összeállítást.

– Az igazán jó pizza szerelemből készül. Szakmailag pedig akkor vagyok elégedett, amikor a vendég elégedetten távozik, majd később vissza is tér az étterembe.  Szerencsére nagyon sok visszatérő vendégem van. Az utóbbi időben néhány hírességnek is készíthettem pizzát.

Többek között a Halott pénz együttes, Lukács Laci, vagy éppen Sebestyén Balázs is elismerően nyilatkozott – mondta el Mosó Benjámin.

A pizzaiolo jelenleg egy siófoki pizzériát vezet. A mai trend a többek között levegősebb és vékonyabb tésztájáról jellegzetes nápolyi pizza, melyet a letisztultság és egyszerűség jellemez. Elmondása szerint az egyik legnagyobb dicséret számára az, amikor elkészült pizzájáról elmondják, az megállná a helyét az igazi, autentikus, Nápolyban készült pizzák között.

– A margherita a kedvencem, mert minden, amit érezni kell egy pizzán, az a néhány felhasznált alapanyagból és feltétből tökéletesen kiérződik. Nem véletlenül nevezik a pizzák királynőjének. Ennek a fajtának a jellegzetessége a San Marzano paradicsom, fior di latte mozzarella, friss bazsalikom és persze az extra szűz olivaolaj – részletezte, hozzátéve, a hazai ízlésvilág azért merőben eltér az olasztól. A magyarok szeretnek enni. Tapasztalatai szerint sokan az igazán vastag tésztát és a sok-sok feltéttel megpakolt pizzát keresik az étlapon. Úgy véli, a pizzafogyasztás népszerűsége töretlen, egy kis fantáziával mindig az adott évszakhoz lehet igazítani a kínálatot.

Idén nyáron a füge és a gorgonzola ínyenc kombinációja, ősszel pedig a sütőtökkrém és a pirított tökmag felhasználása jelentette a közkedvelt aktualitást.

(fotó: Mosó Benjámin gyűjteménye)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.