- hirdetés -

Ez csak egy Mester Kata száz meg száz elvont, de annál izgalmasabb elgondolása közül. Vagyis nemcsak ötletről van szó, hisz az orosházi származású illusztrátor meg is alkotta, így a szemünk elé is tárja ezt a kifordított mesejelenetet. Katára és testvérére, Éva Hajnalkára is igaz, a művészetre tették fel az életüket. Ennek is köszönhető, hogy ők nem napi nyolc, hanem napi huszonnégy órában különlegesek.

A Mester testvérekről – négyőjük közül mindenki alkot – sok-sok éve már olvashattak az OrosCafé követői, Éva és Kata az orosházi grafikusművész Fülöp Ilona, és Mester Peter képzőművész gyermekei. Kata sok éven át illusztrált tankönyveket és oktatási segédanyagokat a Mozaik Kiadónál– ilyen volt például a Magyar nyelv kisiskolásoknak, a Magyar nyelvi gyakorló vagy a Nyelvtanoda –, és az ő kezéhez kötődik a Babucs Éva által írt népszerű Gondri-sorozat, illetve a Samu sorozat megelevenítése is. A Móra-BookR Kids Gyermek- és Ifjúsági Digitális Kiadó Kft. munkatársaként készített meseapplikációkat tabletekre és mobiltelefonokra, nagyon élvezte például az Osvát Erzsébet által teremtett Zsémbes Zsófi karakterének megrajzolását is. Néhány éve testvérével közösen kiadták a Játsszunk együtt! – Közös feladatok nagyszülőknek és unokáknak című foglalkoztatójukat is.

A művész illusztrátor nemrégiben azért került reflektorfényünkbe, mert ő varázsolt életet a felújított gyermekkönyvtár falára. Hozzátesszük, korábban az Eötvös iskola auláját is ő festette tele saját tervezésű képeivel. Városunk sok-sok helyszínén megtaláljuk Kata keze nyomát, csak épp lehet, nem tudjuk, az ő lelke áll előttünk.

– Itt is megjelenik az egyik kedvenc karakterem, a pókom, akit több könyv oldalába belerejtettem már. És elbújtattam Mogyoró urat is, a cakkos fülű hörcsögöt, akit egyébként egy valódi hörcsögről mintáztam. Őt is imádom, akárcsak a laboratóriumi egeremet – meséli Kata lelkesen. Érdekes szakma az övé. Ha belegondolunk, gyermekkönyvek illusztrátoraként akkor lehet valaki a legjobb és leghatékonyabb, ha gyermeki énje felnőtt korában is megmarad. Egy apróságnak ugyanis sokkal többet jelentenek a képek, mint a betűk, még akkor is, ha már össze tudja azokat olvasni.

Ezek a rajzok sokkal többet árulnak el a szereplőkről, mint a róluk írt versikék.

Éva és Kata több alkalommal is közösen nevezett az ARC Plakátpályázatra, nyertek is néhány díjat együtt. Emellett a testvérpár a Covid előtt különböző kreatív foglalkozásokat tartott különféle rendezvényeken, például a Margó Fesztiválon és a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. Sok pozitív visszajelzést kaptak a gyerekektől és a szülőktől egyaránt, a résztvevők egyhangúlag azt mondták, inspiráló, amit és ahogy csinálnak, és hogy még az is kedvet kap az alkotáshoz, aki egyébként nem szívesen tölti ezzel az idejét. Éva és Kata vallja, a kreativitás fejlesztése fontos. Ők is folyamatosan ezen dolgoznak.

– A Móra kiadásában több mondókás könyv jelent meg a rajzaimmal, ilyen például az Itt szalad a nyulacska, a Kis karácsony, nagy karácsony vagy a Hull a hó, hull a hó. Az utóbbiban található a Dirmeg dörmög a medve kezdetű négysoros versike, amiből kiderül, hogy a rosszkedvű medve fázik, fáradt, ezért aludni szeretne a barlangban. Mi az ehhez készült rajzon keresztül – amit Évivel közösen találtunk ki – megmutatjuk a gyerekeknek azt is, hogyan néz ki a barlang, milyen a maci ágya, mamusza, alvókája. Láthatja, hogy a méhészetről olvas, és hogy egy fotó díszeleg a polcán.

A részletek által szinte életre kelnek a figurák. Személyiségük lesz, amely közel kerül a könyvek lapozgatóihoz.

– Ezeknél a munkáknál szabad kezet kaptam, élveztem, hogy olyan apró elemeket rejtek bele, amilyeneket csak szeretnék – mesélte. – Szeretem, ha elgondolkodtathatok, ezért is készítettem el a iJungle Illustration Awards 2018 pályázatra a „Wolf cub brings food to his Grandmother, Evil Red Riding Hood tries to trick him” című alkotást. Munkáim nagy része gyermekkönyvekhez köthető, de másféle illusztrációkkal is foglalkozom. Évivel 2021-ben jelentkeztünk a Graphifest és a Budapesti Illusztrációs Fesztivál által meghirdetett pályázaton, ahol Pilinszky János, Mészöly Miklós és Lázár Ervin verseihez vártak narratív képalkotásokat, amelyek a Petőfi Irodalmi Múzeumban voltak kiállítva. Idén 2023 augusztusában a debreceni Kölcsey Központban található Bényi Galériában állítottunk ki szintén egy pályázatnak köszönhetően. Erre a versenyre Csokonai és Borbély Szilárd verseihez kapcsolódó képi alkotásokkal neveztünk. Mi az utóbbihoz rajzoltunk. Mint kiderült, sikerrel.

Kata legújabb szenvedélye a gépi hímzés, a hímzőminta tervezés.

Rajzaiból készíti a hímzőmintákat. Az elmúlt hónapokban több különleges textilmunkája is született.

– Még keresem az utam, kiforróban van, milyen irányt vesz majd ez az új szerelem. Egyrészt tervben van, hogy saját rajzokból készítek különféle kollekciókat különféle témában és stílusban, másrészt hogy fotó alapján készítem el házi kedvencek portréit. Ezek rákerülhetnek akár táskákra, felvarrókra, párnákra, pólókra, törülközőkre. Ilyen ez a cica is, akit szintén elhoztam nektek. Ő egy szlovákiai cica, Fiona. Mikor elveszett, a gazdája ötszáz eurót ajánlott fel a megtalálójának, és szerencsére vissza is vitték épségben a cicát. Szerintünk ő egy olyan különleges állat, akit érdemes volt megörökíteni – zárta.

További képek az orosházi származású Mester Katától, illetve Mester Éva Hajnalkától.

Fotók: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.