- hirdetés -

Mintegy negyven Békés vármegyei szakember vett részt az Orosházán tartott szakmai délutánon.

Tehetségközponti továbbképzést tartott Szekeres Lajos, a Békéscsaba Labdarúgó Akadémia szakmai vezetője december 4-én, a Gyopárosi Sportcentrumban.  A szakmai délutánon Békés vármegye labdarúgó edzői vettek részt.

Az utánpótlásképzés rendszerében legfelül a kiemelt állami akadémiák állnak, megyei szinten pedig tehetségközpontok irányítják a munkát, amelyek a megyei utánpótlásképzés legfelső szintjét jelentik. A tehetségközpontok alá a körzeti központok tartoznak, amelyek pedig a vidéki, D-szintű egyesületeket felügyelik és segítik. Szekeres Lajos az elmúlt két és fél évben tehetségközponti szakemberként több előadást is tartott a három felügyelete alá tartozó körzetközpontban (Gyulasport, OMTK, Békéscsaba UFC), az ULE-Sportcentrum már többször adott helyt a szakmai rendezvénynek.

Az elméleti képzés az Alföld Gyöngye éttermében zajlott, ahol először Domonkos Csaba, a BLA erőnléti edzője gondolatébresztő előadását hallgatták meg a szakemberek, majd Szekeres Lajos, a BLA szakmai vezetője osztotta meg tapasztalatait a technikai képzés tárgykörében. Ezt követte a gyakorlati bemutatás, melynek az ULE fedett „Buborékja” adott helyet az ULE fiatal labdarúgóinak bevonásával.

 Nagy érdeklődés mellett folyt a szakmai délután (fotók: Betkó Tamás)

– Három körzetközpont, az OMTK-ULE, a Gyulasport és a Békéscsaba UFC edzői gyűltek ma össze egy szakmai délutánra, ahol elsősorban a labdarúgás technikai kérdéskörét járjuk körbe, illetve némi instrukciót adunk az edzőkollégák számára, hogy a technikai elemeket hogyan kell oktatni és mit milyen életkorban érdemes tanítani. Azt látjuk, hogy a magyar labdarúgók technikai képzettségén van mit javítani. Mi ezért dolgozunk Békéscsabán és az edzők a Körzetközpontokban – véli Szekeres Lajos, a Békéscsaba Labdarúgó Akadémia szakmai vezetője.

Somogyi János, a Békéscsaba UFC szakmai vezetője pozitívan nyilatkozott a látottak után.

– Úgy gondolom, hogy egy ilyen szakmai nap pozitív tud lenni a kisebb kluboknak, akik ennyire nem folynak bele a szakmába. Látom azt, hogy a kisebb egyesületeknél is elkötelezett edzők dolgoznak és szeretnének fejlődni. Az ilyen napok remek alkalmat teremtenek arra, hogy a kicsit tanultabb kollégáktól tudjuk ellesni a hétköznapjaink során is hasznosítható elemeket.

Bordás Dániel, az OMTK-ULE kapusa mint utánpótlás-edző vett részt a szakmai napon.

– Fontosnak tartom a továbbképzést, mert előrelépést jelent az ULE életében. Amennyiben egy nagyobb klubtól szerzünk hasznosítható tapasztalatot, azáltal nekünk is könnyebb lehet az utánpótlás-képzés.

Zsurzs Péter, a Gyulasport szakmai vezetőjeként érkezett a továbbképzésre.

– Nevelőegyesületként működünk. Nagyon fontos információkkal gazdagodtunk a gyerekek technikai tudása terén. Az U7-U11 kor között kiemelt hangsúlyt fektetünk a játékosok fejlesztésére. Nagyon fontos a gyerekek megfelelő technikai felkészültsége annak érdekében, hogy elősegítsük a fiatal labdarúgók felfelé áramlását a Tehetségközpont irányába.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.