- hirdetés -

Kilencvenegy éve született Mátrai Sándor, a becsúszó szerelések királya.

Mátrai Sándor 1932. november 20-án született Nagyszénáson. 1949 és 1952 között Orosházán sportolt. A rövidtávfutás mellett távolugrás és magasugrás tartozott a számai közé. Az Orosházi Táncsics Mihály Gimnáziumba járt ebben az időben. Nevelőtanára Glózik Pál volt. Az 1952-es helsinki olimpián, a 4×100-as váltó tartalékaként nevezték. Ezután egy évet a Ferencvárosban (Bp. Kinizsi) szerepelt és itt váltott a labdarúgásra. A zöld-fehérekkel háromszor lett magyar bajnok, 1965-ben mint csapatkapitány emelte magasba a torinói döntő után a Vásárvárosok kupáját. 81-szer szerepelt a nemzeti válogatottban, három világbajnokságon vett részt. Tagja volt 1964-ben az Eb 3. helyezett magyar válogatottnak. 2002-ben Budapesten hunyt el.

2010. május 30-án avatták fel a Mátrai szobrot (Fotó: kozterkep.hu)

Orosháza őrzi a hagyományokat

A Fűtőház utcai sportpályát 2009. április 9-én ünnepélyes keretek között az egykori Orosházi Kinizsi futballistáról nevezték el. 2010-ben a Táncsics stúdió készített egy 5 órányi anyagot tartalmazó DVD-t, mely bemutatja a becsúszó szerelés királyaként emlegetett játékos pályafutását, életét és megszólalnak rajta Mátrai ma még élő játékostársai és barátai is. Emellett a kiadvány részletes mérkőzés jegyzőkönyveket, videókat és rengeteg fotót is tartalmaz. 2010. május 30-án avatták fel a Mátrai szobrot a róla elnevezett stadionban. 2018. szeptember 9-én a Mátrai Stadion főépületének emeleti részén emlékszobát avattak fel, benne Mátrai Sándor relikviáival, fotóival. Évente labdarúgó teremtornával emlékeznek Orosházán Mátrai Sándorra.

Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Emlékév Testület elnöke méltatta Mátrai életútját az emlékszoba avatásán (Fotó: Oroscafe archív)

kiemelt fotó: OC archív

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.