- hirdetés -

Az aggodalom középpontjába került az orosházi kórház: van, akik azt suttogják, hogy bizonytalanná vált a Dr. László Elek Kórház sorsa, mások a nagy nyilvánosság bevonásával aggódnak emiatt. A közvélemény, a kórház működésében érintett emberek – legyenek betegek, hozzátartozók vagy dolgozók –, az ellátási területen élők vegyesen fogadják az események alakulását, de sokan figyelemmel kísérik a fejleményeket.

Az egészségügy helyzete – a tervezett, vagy még inkább a váratlan változások – mindig is nagy érdeklődésre tartott számot, érzékenyen érinti az embereket. Éppen ezért nagy a felelőssége annak, aki a téma élére áll, aki az érintetteknek prezentálja és magyarázza az eseményeket, akár aggódó véleményezőként, akár cselekvő érdekképviselőként.

De mi történik ma Orosházán a kórház ügyében?

Kórházi tények
Ami tény, hogy az Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet működik. Az intézmény adatai szerint jelenleg közel 800 fős dolgozói létszámmal, 317 aktív ágyon, 80 krónikus ágyon, 26 mozgásszervi rehabilitációs ágyon folyik a gyógyító munka, amelyet 13 férőhelyes nappali kórházi ellátás egészít ki. Október 6-tól az ellátás folyamatos biztosításának érdekében a betegutak átmenetileg, a vármegyén belül átszervezésre kerültek. A kórházban hétköznapokon folyamatosan biztosított a sebészeti fekvő- és járóbetegek napközbeni és ügyeleti ellátása. Péntek 15:30 órától hétfő reggel 7:30 óráig a sebészeti fekvőbeteg ellátás szünetel. Azon esetekben, amikor a betegeknek hétvégén is szüksége van kórházi szakellátásra, akkor áthelyezésre kerülnek a Békés Vármegyei Központi Kórház sebészeti osztályaira.

Ellenzéki aggódás
Dr. Szelényi Zoltán, a Gyógyítsuk Meg Dél-Békést Mozgalom Egyesület elnöke a közösségi médiában posztolt többször a kórház jövőjéért aggódva. Legutóbb ugyanitt segítségért fordult a térség országgyűlési képviselőjéhez és a települések polgármestereihez a kórház fenntartható működése érdekében, valamint „Álljunk ki együtt az Orosházi Kórházért” címmel gyűlést szervez a rendelőintézet elé.

Városvezetői nyilatkozat
A megválasztott városvezetők – a FIDESZ Orosháza közösségi oldalán közzétett nyilatkozatuk szerint – a kórházért dolgoznak: „Mi azon dolgozunk és tudjuk, az Orosházi Kórház megmarad! Mi azon dolgozunk és hisszük, az Orosházi Kórház hozzáértő, lokálpatrióta vezetés mellett sokáig szolgálja az itt élők érdekeit! 2007-ben is mi álltunk ki a Kórházunkért és most is ezt tesszük!
Szó nincs bezárásról, szó nincs elfekvővé alakításról!”

Közben pedig arra is emlékeztetnek a FIDESZ képviselői, hogy a korábbi valós, éles helyzetben, amikor 2007-ben betegosztályokat akartak bezárni, egyedül Németh Béla, akkori polgármester állt ki a kórházért az orosháziakkal közösen demonstrálva; de például az akkori választott országgyűlési képviselő, Fetser János nem tett semmit a Gyurcsány-kormány döntései ellen. Erről a BEOL is beszámolt „Ennyi ember hangja elér Budapestig – tüntetés az orosházi kórházért” címmel.

Mindeközben az egészségügy még nem heverte ki a koronavírus-járvány által okozott traumát. Ráadásul az elmúlt egy évben egy új ágazati rendszer állt fel, vagy próbál felállni a Belügyminisztérium vezetésével. Ami biztos, hogy az egészségügyben országszerte folyamatos a változás keresve a modernizálás, a fenntartható működés és a hatékonyság lehetőségeit.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.