- hirdetés -

Az országban egyedülálló módon csillog a város külterületén található Re-Glass Kft. telephelyéhez vezető út. A több mint egy kilométer hosszú szakasz a cég és az orosházi önkormányzat közös összefogásában újult meg.

Az üveghulladék hasznosítással foglalkozó Re-Glass Kft. telephelyére vezető út állapota az elmúlt években jelentősen leromlott, amit már az önerőből finanszírozott kátyúzásokkal sem sikerült megfelelően karbantartani. Ezért fordult azzal a kéréssel Aszódi Ferenc ügyvezető a városhoz, hogy újítsák fel közösen az 1,3 kilométer hosszú útszakaszt.

– Az önkormányzat egymaga forráshiány miatt nem tudta kezelni a kialakult helyzetet, ezért a céggel közösen állítottuk helyre az útszakaszt. Gyakorlatilag nemcsak megújult, hanem egy különleges utat alakítottak ki. Bízunk benne, hogy sokkal ellenállóbb lesz, amennyiben beválik több hasonló aszfaltborítású úttal találkozhatunk a jövőben Orosházán – nyilatkozta Dávid Zoltán polgármester.

Az út különlegességéről Aszódi Ferenc elmondta, hogy 25 százalékban üveget tartalmaz. Külföldön – főként Amerikában, Alaszkában – nem ismeretlen a technológia, de Magyarországon ilyen összetételű alapanyagból még nem készült út. Az ügyvezető a helyszínen azt is elmondta, hogy közel 250 tonna tört üveget ingyenesen biztosított és szállított a kivitelező Swietelsky Kft. szarvasi üzemébe, ahol a zúzott kavics helyett az üveget keverték az aszfaltba.

– Az üveg sokkal keményebb és vízálló. Ami azt jelenti, hogy így nemcsak a fagyoknak áll jobban ellent, hanem kopásállóbb is az üvegaszfalt – tette hozzá Aszódi Ferenc.

Fotó: Nagy Kristóf

A beruházás 43 millió forintba került, amelyhez az önkormányzat 10 millió forinttal járult hozzá. Aszódi Ferenc elmondta, hogy a felújításra azért volt szükség, mert jelentős a forgalom az útszakaszon. Erről mi is megbizonyosodtunk, amikor a helyszínen jártunk. Motorosok, személyautók és traktorok is használják az utat, de a legnagyobb terhelést a napi 25-30 kamion okozza.

A Re-Glass Kft. már több mint 25 éve van jelen a piacon. A néhány éve új, 100 százalékban magyar tulajdonosi körrel és célokkal megújuló cég az elmúlt évben 80 000 tonna üveghulladékot gyűjtött be és hasznosított.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.