- hirdetés -

Különleges hobbi, bizonyos körökben pedig akár művészetnek is nevezhetnénk Rédecsi Mónika szabadidős tevékenységét. Az orosházi származású nő saját maga által készít cosplayeket, amely az előadó-művészet egy olyan ágát jelenti, ahol különböző jelmezeket és kiegészítőket viselve egy-egy karaktert jelenítünk meg. Mónika már három éve foglalkozik ezzel, elmondása szerint pedig akár 10 év múlva is ugyanúgy belebújna kedvenc szereplőjének bőrébe.

Lehetsz hercegnő, lovag, hős, de a gonosztevő is. A cosplaynek köszönhetően bárki bőrébe belebújhatunk, ennek legjellemzőbb forrásai pedig általában animék, mangák, képregények, videojátékok és filmek. Rédecsi Mónika 2020-ban csöppent bele ebbe a világba, miután egy halloween buli jelmezversenyén szegedi cosplayerekkel találkozott.

– Miután láttam azokat a jelmezeket, én is elkezdtem utánakeresni és YouTube videókat nézni. Ott aztán rögtön beszippantott ez az egész. Mivel ekkoriban ütött be a home office áldásos világa, rengeteg szabadidőm is lett, így tudtam vele foglalkozni. Az első komolyabb cosplayem egy online stratégiai játék, a League of Legends ismert karaktere, Jinx volt – mesélte Mónika. – Igazából már gyerekként is mindig más szerettem volna lenni. Először modell, de nem nőttem magasra, majd divattervező, de erről is lebeszéltek. A cosplayben pedig épp ez tetszik, hogy egyszerre vagyok minden: modell, divattervező, fodrász, sminkes, varrónő és dizájner – tette hozzá.

Mónika a jelmezeivel eddig öt versenyen vett részt. Első cosplayével el is hozta a felfedezett kategória első helyét, ezután még kétszer állt a dobogó legfelső fokára, valamint két közönségdíjjal is büszkélkedhet. A versenyek mellett pedig találkozókra, MondoConra és ComicConra is jár.

– Amikor elkészül egy mű, és kimegyek egy találkozóra, ahol felismernek és képet kérnek, az nagyon jó érzés. A versenyeken pedig külön öröm, amikor visszajelzést kapok arról, hogy jól csinálom, ráadásul olyan emberektől, akiknek ez a szakmájuk – mondta Mónika. – A jelmez elkészítésénél nekem az egyik fő szempont, hogy olyan karaktert válasszak, akit ismerek, hiszen egy fotózáson vagy előadáson nagyon látszik, ha valaki csak azért csinált meg egy cosplayt, mert a karakter éppen divatos – hangsúlyozta.

Egyik általa készített kedvenc cosplaye Sylvanas, a World of Warcraft nevű játékból, melyet egyben a legtöbb ideig tartott elkészítenie. Munkája mellett egy évbe és két hónapba telt, mire minden darab a helyére került a részletes jelmezen.

– A cosplay elkészítéséhez általában használt ruha boltból szerzek darabokat, illetve páncélt és hasonló kiegészítőket polifoamból készítek hozzá. Ez egy nagyon jó anyag, hiszen könnyen be lehet szerezni, jól lehet formázni és festékkel bármivé átalakítóható legyen az fa, bőr, fém vagy akár hús, ha arra van szükség. Persze vannak a közösségben olyanok, akik ragaszkodnak a valódisághoz, egy lány például utána nézett miből készültek régen a vikingek ruhái, majd fából készített fegyvert és csonttűvel varrta a bőrt a jelmezhez – osztotta meg velünk a cosplayer.

Mónika szerint sokan félreértik őket, aki pedig nincs benne ebben a közösségben rögtön szexualizálja a cosplayeseket. Szerencsére ma már jóval ismertebb dolog, de így is van olyan, aki furának gondolja, vagy nem érti. A listáján még rengeteg projekt szerepel, összesen 145 karaktert szeretne megszemélyesíteni, de ahogy ő fogalmazott az élet nincs olyan hosszú, hogy ez sikerüljön. Éppen ezért igyekszik csak a legnagyobb kedvenceit elkészíteni. A bécsi ComiConra például a League of Legends Katarinájával és egy videojáték, a Genshin Impact Monájával készül, de gyermekkori kedvencét, Az utolsó léghajlító Katarinájának cosplay változatát is szeretné megcsinálni.

Fotók: Rédecsi Mónika gyűjteménye

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.