- hirdetés -

Az orosházi sakkozó először lett a vármegye legjobbja.

Augusztus 10-13. között rendezte meg az OSE az id. Bacsur Imre Emlékversenyt, ami egyben Békés vármegye egyéni bajnoksága is volt. Az emlékversenyen 7. helyen végzett az orosházi Mónus Zoltán, aki ezzel a helyezéssel a legjobb vármegyei sakkozó lett. Rovatunkban e héten őt választottuk „A hét sportolójának”.

Mit lehet tudni Önről?

– Nagyon korán, már 6-7 éves koromban ismerkedtem meg a sakkal. Keresztapámtól kaptam egy mágneses sakkészletet és apám tanított meg az első lépésekre. 11 évesen kezdtem komolyabban foglalkozni vele, 13 évesen igazoltak le az Orosházi MTK sakk egyesületébe, 47 éve sakkozom versenyszerűen.

Mennyit gyakorol, hogyan készül fel egy-egy versenyre?

– Szakkönyvekből, PC-programokkal és sok gyakorlással. A első szakkönyv amit olvastam, az „Ezüstérmes Sakkolimpia, Skopje 1972” volt, aminek a játszmáit tudományos gondossággal tanulmányoztam. Napi rendszerességgel 1-4 órát is foglalkozok sakkal. Az interneten követem a legújabb versenyek játszmáit és az összes sakkal kapcsolatos hírt elolvasom, miközben magam is játszom schnell és rapid partikat. Sakk adatbázis kezelő programokat is használok, hogy tanulmányozhassam a sakktörténelem leghíresebb játszmáit. Elsősorban a SCID vs PC programot részesítem előnyben.

Az id. Bacsur Imre Emlékverseny díjazottjai (fotó: OSE)

Milyen eredményekkel büszkélkedhet?

– Korábban a megyei egyéni bajnokságokon többször szerepeltem az élmezőnyben, eddigi legjobb eredményem 2. hely volt évekkel ezelőtt. A Pálka István Emlékversenyt éppen 10 éve nyertem meg. A mostani versenyről csak annyit, hogy a XXXIV. id. Bacsur Imre Emlékverseny egyben megyei egyéni bajnokság is volt, ahol külön értékelték a megyében élő sakkozók eredményeit. 7 játszmából 4 ponttal 7. helyen végeztem, de a Békés vármegyei sakkozók közül ez volt a legmagasabb pontszám, amivel sikerült megyebajnoki címet szereznem. A játékommal nem voltam megelégedve, mert elég hullámzó színvonalú játszmáim voltak, erősen keveredtek a szerencsés és a szerencsétlen momentumok. Nem gondoltam volna, hogy valaki úgy is lehet bajnok, hogy az összes világossal játszott játszmáját elveszíti a versenyen. Ez most megtörtént velem, de ehhez az összes sötét partit meg kellett nyernem. Sikerült!

Mónus Zoltán elmondta még, hogy legközelebbi feladata az októberben kezdődő Nemzeti Sakk Csapatbajnokságra való felkészülés lesz.

(fotók: OSE/Mónus Zoltán)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.