- hirdetés -

Versennyel emlékeztek az egykori orosházi sakkozóra.

Harmincnegyedik alkalommal rendezték meg az id. Bacsur Imre Emlékversenyt, amely egyben Békés megye egyéni bajnoksága is. Az esemény rendezője, támogatója az Orosházi Sakk Egyesület, valamint az Orosházi Polgármesteri Hivatal, a Székács József Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium és a Békés Megyei Sakkszövetség volt. A négynapos versenynek a Székács iskola adott otthont.

Két kategóriában, 7 fordulós, svájci rendszerben zajlottak a partik.  A program augusztus 10-én, csütörtökön délben regisztrációval kezdődött és 13-án, vasárnap a délutáni órákban az eredményhirdetéssel zárult. A végső győzelmet 2021-es sikerét megismételve Papp Balázs szerezte meg szoros, az utolsó fordulóig nyílt versenyben. A verseny színvonalát jelezte, hogy az orosházi versenyzők mellett érkeztek sakkozók Szegedről, Makóról, Budapestről, Ózdról, Kisújszállásról is.

Bacsur Imre mintegy hatvan éven keresztül volt meghatározó egyénisége Orosháza és Békés megye sakkéletének. Húszéves korában, 1926-ban ismerkedett meg a játék alapjaival, majd három egyesület, az Orosházi Hódi Sakk Kör, az Orosházi Kinizsi, később pedig az OMTK csapatának éljátékosává vált. 1928 és 1988 között összesen 560 csapatbajnoki mérkőzést játszott, ebből 339 esetben győztesen állt fel az asztaltól, 127 döntetlenje mellett 94 alkalommal szenvedett vereséget. Háromszor is megnyerte Békés megye egyéni sakkbajnokságát, tízszer pedig a megyei villámbajnokságokon sem akadt nála jobb versenyző. Nagy tisztelet övezte a sportban és magánéletében tanúsított szilárd erkölcsi tartása, szerény és közvetlen egyénisége és nem utolsósorban megalkuvás nélküli versenyszelleme miatt. Bacsur Imre 1988-ban hunyt el, közlekedési balesetben, amikor a Katolikus templom előtti sakktérről távozott. Emlékére először 1990-ben szerveztek versenyt, idén harmincnegyedszer ülnek asztalhoz tiszteletére a sakkozók.

A díjazottak (fotó: Mónus Zoltán)

Helyezettek:

1. helyezett: Papp Balázs, 5 pont, Szeged
2. helyezett: Varga Gábor, 5 pont, Szeged
3. helyezett: Hajdú István, 5 pont, Szentes

2000 értékszám alatti kategória:

1. Hangay Olivér, 5 pont, Budapest
2. Restás Péter 4,5 pont, Makó
3. Mónus Zoltán, 4 pont, Orosháza

1800 értékszám alatti kategória:

1. Vadkerti Vince 4,5 pont, Szeged2. Havasi Máté 4 pont, Szeged3. Sáfrán István 3,5 pont, Orosháza

1600 értékszám alatti kategória:

1. Vad Roland Tibor 6,5 pont, Szeged
2. Giricz Gergő 5,5 pont, Déaványa
3. Szűcs Adrián 5 pont, Mór

1400 értékszám alatti kategória:

1. Szilágyi Péter 4,5 Kunszentmárton
2. Major Péter 3,5 pont, Gyula
3. Budavári Gergely 3,5 pont, Budapest

Különdíjak:

Szenior: Váczi Sándor, Orosháza
14 év alatti: Mészáros-Csonka Dávid, Szeged
18 év alatti: Havasi Gergely, Szeged
Női: Szamkó Hanna, Szeged

Békés megyei bajnokság díjazottjai:
1. Mónus Zoltán
2. Sáfrán István
3. Váczi Sándor

fotók: Somogyi Martin, Mónus Zoltán

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.