- hirdetés -

Egyre több a felesleges szaporulat, az olyan állat, amely ajándékként szolgált, de mégsem nyerte el teljes mértékben a gazda tetszését, így megválnak tőlük. A menhelyek befogadó képessége véges, egyre több kutya és macska él az utcán, akiket már nem tudnak ellátni. A hontalan állatok világnapján, augusztus 16-án a felelős állattartásra hívja fel a figyelmet a Szikhát Kutyamenhely, valamint saját történeteit osztotta meg velünk Pillár Napsugár, kutyagazda is.

A Kutyaszemmel elnevezésű kezdeményezés felmérése szerint 2019-ben összesen 300 ezer kóborkutya élt Magyarországon. Az állatok nagy része felesleges szaporulat miatt kerül utcára, egyesek pedig egyszerűen csak lemondanak a család kedvencéről, és sorsukra hagyják őket. A hontalan állatok világnapja 1992 óta igyekszik felhívni a figyelmet az utcára kitett állatok problémájára, a menhelyek zsúfoltságára, és az állatvédők fontos szerepére. Pukánszki Tamás, a Szikhát Menhely elnöke hozzátette, már maga a tény is szomorú, hogy egy ilyen világnapra szükség lehet.

– Nálunk jelenleg 180 kutya van, de naponta hoznák be az új lakókat. Annak érdekében viszont, hogy ne legyenek bezsúfolva és anyagilag is bírjuk már nem tudunk több kutyát befogadni. Ez a szám is elég magas – mondta Pukánszki Tamás. – Magyarországon sajnos többen szinte tárgyként tekintenek az állatokra. Orosházán is hasonló a kép, sokan nem gondolkoznak mielőtt kutya kerül egy családhoz, hogy mindent meg tudnak-e adni neki. Rengeteg a szaporító is, akiket csak még inkább buzdít, hogy az emberek vásárolnak tőlük, hiszen így olcsóbban hozzájutnak egy-egy fajtához, nem törődve azzal, hogy nem fajtatiszta, hanem úgymond „hamisítvány”. Ha pedig a genetika miatt megbetegednek már nem kell nekik, vannak, akik inkább is el is altatják az állatot – emelte ki a menhely vezetője.

A Szikhát Menhelyen lévő kutyáknak is mind meg van a maga története. A legidősebb lakó jelenleg Hurka, aki még kölyökkorában került a telepre, tizenhárom évvel ezelőtt. Pukánszki Tamás elmesélte, a kiskutyát valószínűleg óriási trauma érhette, hiába próbálták szocializálni Hurka nem kért az emberek társaságából, és mivel már öreg és beteg, valószínűleg a menhely lesz a végső nyughelye is. Sokszor hagynak ott egy fához kikötve kutyákat, az egyik legutóbbi esetben pedig Gerendásról érkezett hozzájuk egy kutya, akinek egyik lába és mellkasa is szét volt roncsolódva.

– Leírhatatlan, akármi is történt vele. Budapesten amputálták végül a lábát, viszont szerencse a borzasztó esetben, hogy hamar megtanult három lábon járni és játszani, és a történtek ellenére vidám kutya maradt, aki szinte teljes életet élhet majd egy jó családnál – mesélte Pukánszki Tamás. – Többen érdeklődnek is az örökbefogadás iránt, de sajnos sokszor elrettenek a feltételek miatt. Mi viszont nem a mennyiségre, a minőségre megyünk, hiszen nincs értelme annak, hogy megmentsünk egy állatot, aki aztán ismét rossz helyre kerül – hangsúlyozta a menhely vezetője.

Az indokok mellett sok minden lehet, miért nem tart meg valaki egy kutyát. Rájönnek, hogy nem tudják finanszírozni, vagy idős emberek esetében az állat tovább él, mint gazdája és az örökösöknek már nem kell a kutya vagy a macska, így eldobják. Pillár Napsugár négy kutyának ad otthont, elmesélte a falka egyik tagja Böbe is úgy került hozzájuk, hogy egy család nem kívánta magával vinni a költözés során.

– Az interneten láttuk a hirdetést, hogy gazdát keresnek egy 8 hónapos buldognak külföldre költözés miatt. Ez is gyakori indok mostanában arra, hogy megszabaduljanak egy állattól. Persze, amikor elhoztuk Böbét megadtuk az elérhetőségünket, ha érdeklődnének felőle, de sosem kerestek minket – mesélte Napsugár. – Később édesanyámnak is lett egy buldogja, aki rendkívül rossz állapotban volt. Egy láncról mentett kutyáról volt szó, akit moslékkal etettek és idős létére többször ellett. Nagyon bizalmatlan volt az emberekkel. Sajnos ő már nincs velünk, de úgy gondolom az utolsó évei alatt igazán boldog kutya volt – hangsúlyozta a felelős gazda.

Napsugár négy kutya gazdájaként igazán fontosnak tartja, hogy felhívja az emberek figyelmét a felelős állattartásra. Hangsúlyozta, soha ne divatból válasszunk egy kutyát, hiszen a most népszerű border collieból is több köt ki menhelyen, mert nem tájékozódnak mire van szüksége a fajtának. – Azt tanácsolom, hogy aki kutyát szeretne mindenképp egy menhelyre menjen először, ahol rengeteg kutya várja, hogy gazdához kerüljön és egy szerető család tagja legyen.

Az orosházi közösségi média oldalak csoportjaiban is szinte naponta látni új posztokat talált állatokról, akiknek nagy része már nem kellett egykori gazdájának, vagy felesleges szaporulat miatt dobták ki. Pukánszki Tamás elmondta, örökbefogadás előtt mindenképp meg kell fontolni, hogy meg tudjuk-e adni egy állatnak, ami kell neki. Mozgásigény, etetés, séta, figyelem, játék, ivartalanítás és egyéb egészségügyi esetek is mind idetartoznak.

Amennyiben valaki úgy dönt, hogy szeretne örökbe fogadni, az oroshaziallatvedok.hu oldalon mindent megtalál ennek menetéről.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.